Horizonvervuiling langs de snelweg

Er is maar één onderwerp waarbij de provincie het wint van de landelijke politiek: Duurzaamheid. Groenlinks komt met het idee om windmolens langs snelwegen de plaatsen. Is dit een goed plan of een zoveelste proefballontje dat gedoemd is uit elkaar te klappen?

Horizonvervuiling

Een warm huis wil iedereen heel graag. Zijn of haar telefoon opladen ook. De Nederlander gerbuikt heel veel energie en de bronnen om in deze behoefte te voorzien zijn niet eindeloos. Toch heeft Nederland minder last van boringen in Groningen, ondanks aarbevingen en instortende huizen, dan van een ronkende vriendelijke reus in de achtertuin. Een windmolen in de tuin wil namelijk niemand. En niet alleen de tuin is verboden terrein, maar ook het dorp of – voor mensen die aan de kust wonen – de zee. Windmolens maken lawaai en ze zijn niet erg mooi om tegenaan te kijken. De reinste ‘horizonvervuiling’ is het. Nederland lijkt vastgeroest in een nimby-mentaliteit. Daar heeft Groenlinks nu een oplossing voor.

Langs de snelweg

Wie door Flevoland rijd ziet ze al staan op de dijk. Ook aan de Waddenzee in de Eemshaven staan ze. Voor de kust van Bergen aan Zee ligt een groot windmolenpark. Bij helder weer zie je ze in de verte staan. In het donker zie je alleen ritmisch de rode lampjes knipperen. Allemaal plekken waar ze al staan en waar ze onder veel protest zijn neergezet. Toch is er nu een soort van weg naar een oplossing. Bram van Ojik van Groenlinks gooit vlak voor de verkiezingen een plan op tafel om windmolens langs snelwegen te plaatsen. De helft van het snelwegennet in Nederland blijkt geschikt om windmolens naast te stationeren. De overlast van de snelweg is er toch al, en de ruimte langs snelwegen is er dan dus ook al. Volgens berekeningen kunnen we met deze windmolens 3 miljoen huishoudens in Nederland van schone energie voorzien.

Economisch en strategisch belang

Dat Groenlinks voor duurzame energie gaat is opzich niet verrassend. Toch lijkt het erop dat ook de partijen die het normaliter niet zo op hebben met dit soort ‘linkse subsidieslurpers’ er niet onwelwillend tegenover te staan. Hun rechtvaardiging ligt vooral op het politieke en economische vlak. De afhankelijkheid van het Midden-Oosten en Rusland in deze tijd is steeds gevaarlijker. Rusland is onberekenbaar en het Midden-Oosten is onrustig. Het is dus van groot belang dat Nederland minder afhankelijk wordt van dit soort landen.

Gouden kans

De mogelijkheden zijn eindeloos. Stel dat dit plan doorgang vindt. Een unieke deal tussen de VVD en Groenlinks lijkt in de maak. De VVD wil meer windmolens. Dit betekent namelijk in het nieuwe plan dat er meer snelwegen aangelegd moeten worden die geschikt zijn om windmolens langs te plaatsen. Groenlinks is voor meer snelwegen, want dan is er meer ruimte om windmolens langs te plaatsen. Zo kan iedereen snel naar huis in een elektrische auto die opgeladen wordt terwijl hij rijd. We kunnen zelfs de SP, het CDA en de ChristenUnie bij de deal betrekken. Als mensen sneller thuis zijn, vanwege het uitgebreidere wegennet, hebben ze meer tijd om bij hun gezin te zijn. Dat gezin leeft in een klimaatneutraal huis dat door de verminderde kosten voor energie dus goedkoper woont en leeft. De minima houden dan ook meer geld over om te besteden aan hun gezin. Eigenlijk is het het plan van de eeuw.

Lees meer over het plan van Groenlinks hier

Photo Credit: romainguy via Compfight cc

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *