Hoofddoeken en Stiletto hakken

Mijn moeder had een Marokkaanse buurvrouw. Als ze elkaar tegenkwamen op de trap maakten ze een babbeltje en soms dronken ze koffie samen. Tot op een dag mijn moeder de hoofddoek van haar hoofd trok en zei: “Doe die hoofddoek af en laat je prachtige haar zien, laat je toch niet onderdrukken!”

 

Mijn moeder begreep niet waarom de buurvrouw haar daarna niet meer aankeek. Ze wilde haar bevrijden van de onderdrukking en de buurvrouw had haar dankbaar moeten zijn, vond ze.

Wie onderdrukt wie nou?

Op een Volendamse school wordt een meisje verplicht haar hoofddoek af te doen. De hoofddoek als symbool van onderdrukking. Is dat wel zo?

In de loop der jaren heb ik heel wat vrouwen gesproken die hoofddoeken dragen. Elk met een andere reden. Als een soort geuzensymbool tegen mensen die zeggen dat ze de hoofddoek af moeten doen. Net als de heer Wilders ooit zei: “Hoe meer mensen zich uitspreken tegen mijn kapsel, hoe langer ik het zo laat.” Net zoals ik vroeger mijn paarse tuinbroek aanhield omdat mijn moeder dat zo vreselijk vond. “Ik bepaal zelf wel wat ik aantrek”. Dan heb je vrouwen die het een veilig idee vinden de hoofddoek om te laten. Geen gedoe met flirtende mannen achter zich aan. Vrouwen die het gevoel hebben dat het bij hun geloof hoort. Eén vrouw vertelde me dat het een symbool van trots is. Van haar man hoefde het niet… ze wilde het zelf.

Ik heb Nederlandse vrouwen gesproken, die strompelend op stiletto hakken liepen en uitriepen: “Al die hoofddoeken op straat ik word er gek van. Ze laten zich onderdrukken!” Mijn vraag: “waarom lopen jullie op die hoge hakken? Loopt het lekker? Is het goed voor je voeten? Is het een eigen keuze of doe je het eigenlijk om mannen te behagen, of omdat het voorgeschreven is door de modetrend?” En al die vrouwen die leerden de buik in te houden om mooier te lijken, waardoor de ademhaling te hoog zit en het moeilijk is te ontspannen. En al die jonge vrouwen die er alles aan doen om zo dun mogelijk te zijn zodat ze modeshows kunnen lopen? Die zich laten vertellen door juryleden van tvprogramma’s dat ze een te dikke taille hebben terwijl ze al flauw vallen van de honger. Die met uitgehongerde gezichten met stilleto’s over de catwalk lopen. Laten die zich niet onderdrukken? Dan liever een hoofddoek. Die laat je lichaam tenminste heel.

Wie had gedacht dat we in 2011 niet mogen dragen wat we zelf willen en dat dat zelfs door een rechtbank wordt bepaald.

Marja Ruijterman
Marja Ruijterman geeft trainingen en is spreekster en columniste. Ze heeft verschillende boeken geschreven (zie hier). Verder houdt ze zich bezig met coach-trajecten over communicatie, zelfvertrouwen, leiderschap, werken en leven vanuit rust en innerlijke kracht.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *