Homoleraren mogen zichzelf weer zijn

Scholen mogen leraren niet meer ontslaan of weigeren omdat ze praktiserend homo zijn. De Tweede Kamer stemde op 9 april voor afschaffing van de gehate ‘ enkele-feit-constructie’.

Je mag homo zijn, prima, als je er maar niets mee doet, het niet laat zien. Doe je dat wel, dan kun je zomaar ontslagen worden op een school: daar kwam de enkele-feit-constructie op neer.

Zo konden christelijke scholen en leraar niet weigeren of ontslaan om het ‘enkele feit’ dat diegene homo is. Maar ‘het bijkomende feit’ dat hij of zij ‘een levensstijl heeft die afwijkt van de grondslagen van de school’ kon daar wel voor gebruikt worden, zoals openlijk een relatie hebben, samenwonen, zoenen of hand-in-hand op straat lopen. Nu kan dat niet meer.

Roze Stembusakkoord
Mei 2013 al besloot een meerderheid van D66, VVD, PvdA, SP en GroenLinks dat de constructie geschrapt moest worden uit de Algemene wet gelijke behandeling. Dit was één van de vijf afspraken om homo-emancipatie te bevorderen uit het Roze Stembusakkoord van september 2012.  Zo’n twintig jaar geleden werd in deze wet bepaald dat een instelling iemand niet mag weigeren of ontslaan om ‘het enkele feit’ van iemands politieke overtuiging, ras, geslacht, nationaliteit of seksuele voorkeur. Precies dat gaf instellingen veel ruimte om zelf te bepalen welke ‘bijkomende omstandigheden’ ontslag wel grond waren voor ontslag.

Homorechten
Het Humanistisch Verbond strijdt al ruim 60 jaar voor homorechten. Ineke de Vries, directeur van het Humanistisch Verbond, is blij dat de wet geen grond meer geeft voor het onderdrukkende onderscheid tussen homo-zijn en praktiseren:  “Dit is een belangrijk signaal. Vrijheid van levensovertuiging mag niet betekenen dat je iemand op grond van zijn of haar geaardheid mag discrimineren. En vrijheid van onderwijs betekent ook dat leerlingen hun eigen keuzes moeten kunnen maken. Kinderen leren dat homodiscriminatie op basis van religieuze overtuiging is toegestaan, is daarmee in tegenspraak. Het is bovendien een ondermijning van de persoonlijke ontwikkeling van kinderen die homoseksuele gevoelens hebben. Dat komt ook in religieuze gemeenschappen voor. Het is niet goed wanneer zij leren dat je liefde uiten voor een ander een grond voor discriminatie en ontslag kan zijn.”

Kinderen die op school geen ruimte voelen uit te komen voor hun homoseksuele geaardheid zijn veel vaker depressief en suïcidaal dan andere leerlingen.

Wennen voor bijzondere scholen
Het zal even wennen zijn op een aantal bijzondere scholen. Het LKP, de landelijke koepelorganisatie van de christelijke homo-emancipatie-beweging, is blij dat de wet nu helder is over discriminatie. Het LKP begrijpt dat het schrappen van de enkele-feitconstructie bijzonder scholen in verlegenheid kan brengen. Het LKP hoopt dat schoolbesturen in het bijzonder onderwijs de nieuwe situatie als uitnodiging zullen zien om het gesprek aan te gaan over over seksuele diversiteit van leraren en leerlingen op de eigen school en in eigen kring. Lees verder

Het Humanistsch Verbond werkt in 2010 mee aan Help! Een homo in de klas! over voorlichting over homoseksualiteit op scholen. Zie hier de documentaire daarover op Uitzending Gemist.

Bron en afbeelding: Humanistisch Verbond 

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *