Hoe onze oplossingen problemen werden

Maakbaarheid betekent tegenwoordig vooral: hogere boetes, zwaardere straffen, meer controle. Daardoor is er iets merkwaardigs gebeurd. Onze oplossingen zijn steeds vaker de problemen geworden. Gratis stemadvies voor morgen: stem op de partij die durft te dromen in plaats van alleen maar wil voorkomen.

Lees het gehele betoog op De Correspondent – dit artikel wordt met je gedeeld door Zinweb

Het is verfrissend hoe Rob Wijnberg de aandacht vestigt op een dubieus uitgangspunt in de (lokale) politiek, net zoals onze gastauteur Tim van der Vliet deed bij het heersende economische denkbeeld. “Oplossingen voor onze problemen, groot of klein, zijn reactief, repressief en gericht op de kortst denkbare termijn”, constateert Wijnberg. Gezien de grote vooruitgang op velerlei gebieden in het verleden, horen we ons volgens hem te verwonderen over hoe laag we de lat tegenwoordig leggen. “Een energievoorziening die niet terreurorganisaties maar de natuur doet floreren, een voedselindustrie die gezond in plaats van dik maakt, een zorgstelsel gebaseerd op solidariteit in plaats van winstbejag: dat klinkt mij toch een stuk beter in de oren dan detectiepoortjes, dieetboeken en disease mongering.” 

Wijnberg besluit met een uitspraak van de blind geboren Amerikaanse politicoloog Helen Keller: “Er is maar een ding erger dan blind zijn: kunnen zien, maar geen visie hebben.”

Foto: gemeenteraadsleden in Amsterdam (1960), Nationaal Archief, Den Haag

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *