Hoe onze oplossingen problemen werden
Maakbaarheid betekent tegenwoordig vooral: hogere boetes, zwaardere straffen, meer controle. Daardoor is er iets merkwaardigs gebeurd. Onze oplossingen zijn steeds vaker de problemen geworden. Gratis stemadvies voor morgen: stem op de partij die durft te dromen in plaats van alleen maar wil voorkomen.
Lees het gehele betoog op De Correspondent – dit artikel wordt met je gedeeld door Zinweb
Het is verfrissend hoe Rob Wijnberg de aandacht vestigt op een dubieus uitgangspunt in de (lokale) politiek, net zoals onze gastauteur Tim van der Vliet deed bij het heersende economische denkbeeld. “Oplossingen voor onze problemen, groot of klein, zijn reactief, repressief en gericht op de kortst denkbare termijn”, constateert Wijnberg. Gezien de grote vooruitgang op velerlei gebieden in het verleden, horen we ons volgens hem te verwonderen over hoe laag we de lat tegenwoordig leggen. “Een energievoorziening die niet terreurorganisaties maar de natuur doet floreren, een voedselindustrie die gezond in plaats van dik maakt, een zorgstelsel gebaseerd op solidariteit in plaats van winstbejag: dat klinkt mij toch een stuk beter in de oren dan detectiepoortjes, dieetboeken en disease mongering.”
Wijnberg besluit met een uitspraak van de blind geboren Amerikaanse politicoloog Helen Keller: “Er is maar een ding erger dan blind zijn: kunnen zien, maar geen visie hebben.”
Foto: gemeenteraadsleden in Amsterdam (1960), Nationaal Archief, Den Haag
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!