Hoe onderwijs je een ethische houding?

Waarom blijven mensen een toeschouwer wanneer er iets ergs gebeurt recht voor hun ogen? Het aanleren van een ethische houding waarbij respect voor de ander centraal staat als menselijke waarde kan op vele manieren gebeuren. Van kinds af aan, in een religieuze omgeving, maar het kan ook op school.

En er bestaan lesprogramma’s die bijvoorbeeld bespreekbaar maken wat het betekent om een toeschouwer te zijn. En dan niet op de filosofische manier die Emmanuel Levinas aanhaalt, maar op een hele praktische manier. 

Het juiste doen. Het is niet vanzelfsprekend, dus laten we er tenminste over leren praten met elkaar. Want het is niet altijd duidelijk dat je wacht op een rood licht omdat je het juiste wil doen. Het juiste doen is een houding, die overal toepasbaar is.

Dit artikel ligt toe hoe je ermee kunt beginnen het juiste te doen. Op je werk, op de sportveld, in je eigen buurt. Met tips, filmpjes en veel leesmateriaal ter ondersteuning van een lesprogramma.

Lees het volledige (Engelstalige) artikel: “Do The Right Thing: Making Ethical Decisions in Everyday Life

Afbeelding: Alyssa L. Miller via Compfight cc.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *