'Hoe kom ik ervoor uit dat ik gelovig ben?'

“Ik voel me met hart en ziel verbonden met Jezus Christus. En ik ben een moderne vrouw. Maar hoe breng ik die twee kanten van mij nu samen? Hoe breng ik naar buiten dat ik gelovig ben, zonder dat het suf is?” zei een bevriende collega onlangs.

“De boeddhisten hebben het veel gemakkelijker dan wij. Zij hebben een serene, mediterende, zittende figuur als icoon, wij een lijdende, stervende, zo goed als naakte man aan het kruis. Geen wonder dat het boeddhisme in deze tijd wel furore maakt en het christendom steeds meer mensen niets meer zegt’”, zuchtte een pastor in ruste. 

Coole boeddhisten zijn er genoeg. Met aan het hoofd de alom geliefde en kritiekloos bejubelde dalai lama. Een paar dagen in de nabijheid verkeren van leraar Sogyal Rinpoche of monnik Thich Nhat Hanh is het toppunt van hip en interessant. Het boeddhistische tijdschrift Vorm en Leegte leverde deze ‘te moeilijke’ titel in voor het toegankelijker Boeddha magazine en trekt daarmee niet de aandacht van de reeds bekeerden, maar die van de nieuw geïnteresseerden. 

Dit is wat oosterse vormen van levensbeschouwing goed doen en de christelijke nalaten. Ze nemen elementen uit hun repertoire – meditatie, yoga – en snijden die op maat voor het moderne, zelfbewuste, zijn vrijheid koesterende individu. Daarmee gooien ze als het ware lijntjes uit. Wie toehapt, staat na enige tijd voor twee keuzes. Of hij blijft aan de oppervlakte, of hij raakt geïnspireerd en gaat zich verdiepen in en verbinden met de leer achter die wekelijkse cursus mindfulness of ashtanga yoga. In het tweede geval zal hij steeds meer een religieus leven gaan leiden. 

Voor het christendom lijkt dit nauwelijks een begaanbare weg. Dit geloof is, in het Westen althans, niet nieuw, fris en interessant, eerder oud en beladen. Bovendien zucht het onder de eigen machtige instituties die elke vorm van geloofsvernieuwing om zeep proberen te helpen.   

Een interessante vorm van geloofsvernieuwing lijkt het Apostolisch Genootschap. Dogmatisch willen ze niet zijn – God is een ‘mysterie’ en Jezus een historische figuur die je kunt navolgen. Toch kun je ze niet soft of vrijblijvend noemen. Op een voelbaar geïnspireerde en inspirerende manier proberen ze dat ene grote gebod van naastenliefde in praktijk te brengen. Het zijn zelfbewuste mensen die dankzij hun geloof met vrolijkheid in het leven staan. Twee recente bezoeken aan hun diensten gaven de indruk dat dit een succesvolle evolutie is van het christendom, die goed aansluit bij deze tijd. En die bij meer mensen zou kunnen aanslaan. De recensie van het Apostolisch Genootschap vind je in de serie Preek van de week op deze site.

Eduard Holst Pellekaan
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *