Column: Hip hop in de kerk

Predikant Jantine Huisman vertelt over hoe ze muziek gebruikt tijdens haar preken. Van simpele popliedjes tot hiphop, er is heel veel muziek die zich leent voor de begeleiding van een mooie kerkdienst.

Op mijn achttiende deed ik belijdenis in de Doopsgezinde kerk van Joure, op mijn 19e startte ik met een cursus lekenpreken voor jongeren. Dit was een cursus waarbij ik met zeven andere jongeren samen leerde hoe je een preek opbouwt, welke liederen je bij een dienst uitzoekt en hoe je voor een grote groep spreekt. In dat jaar ben ik ook begonnen met preken, eerst drie keer per jaar, maar ondertussen sta ik één keer in de twee weken op de kansel.

Wanneer je als jongere begint met preken, dan heb je als voordeel dat mensen het al gauw leuk vinden; ‘want je bent een jongere’. Dit betekent ook dat het makkelijker is om te experimenteren met andere vormen van liturgie, om zo de dienst wellicht aantrekkelijker te maken voor een nieuw publiek, en de traditionele liturgie enigszins te moderniseren. Ik heb er daarom vanaf de eerste dienst voor gekozen om elke keer minimaal één popliedje te gebruiken, waarvan de tekst betrekking heeft op de overdenking.

Wat voor soort popliedje, dat maakt me niet zoveel uit. Van de Beatles tot aan Hillsong, van Acda en de Munnick tot Disney, en van ballade tot hip hop nummer. Hoewel ik er altijd wel een beetje op let dat de wat oudere kerkganger niet de kerk uit zal stuiteren door mijn muziek, ben ik van mening dat ook in hiphop en rockmuziek een goede boodschap kan liggen. Daarom klinkt er geregeld een lekkere beat door de kerk.

Wordt zoiets nu gewaardeerd door de kerkgangers, is een vraag die mij regelmatig gesteld wordt. En het eerlijke antwoord is soms wel, soms niet. Eén keertje is het me gebeurd dat een oudere mevrouw mopperde dat ‘die herrie in de kerk toch niet moest kunnen’. Bij een andere gemeente heeft als regel ingesteld dat er niet meer gebruik mag worden gemaakt van CD’s. Maar meestal, meestal worden de liedjes met open armen ontvangen. Er wordt meegezongen, met de hoofden geknikt, en soms… dan rolt er een traan van ontroering.

Jantine Huisman
Jantine Huisman is afgestudeerd godsdienstwetenschapper op het gebied van de abrahmitische religies, masterstudent pedagogiek en doopsgezind lekenpreker. Haar interesses liggen op de kruising van gedragsmaatschappijwetenschappen en godsdienst, zoals het onderwijs aan de eerste christenen, identiteitsvorming door het nieuwe testament, en trauma-educatie vanuit klaagliederen.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *