Hindert belasting de zorg?

Terminale hulpverlening wordt belemmerd door regels van de belasting. Is dit een voorbeeld van een dieper liggend probleem: regels die zorg in het algemeen in de weg kunnen zitten?

Verkapt dienstverband

In dit specifieke geval gaat het om zzp’ers die worden ingezet bij terminale zorg. Dat gaat dan om zorg die vaak 24 uur per dag kan duren. Het gevaar is dat de Belastingdienst vervolgens dit als verkapt dienstverband kan gaan beschouwen. Er wordt nu aan een wet gewerkt om dit probleem op te lossen. Maar de vraag is of deze kwestie op zichzelf beschouwd moet worden of dat het hier gaat om een symptoom van een dieper liggend probleem: zit belasting de efficiëntie van zorg in de weg?

Spanning tussen zorg en belastingregels

Deze belastingregel heeft als doel om mensen tegen onrecht te beschermen. Dat is goed, maar die bescherming kan soms onvoorziene bijeffecten hebben. Zo kan het doel van dit soort regels het doel van zorg, efficiënte zorg verlenen wanneer dat nodig is, hinderen. Er ontstaat zo een spanning tussen de twee. Regels lopen bovendien altijd achter de feiten aan, omdat de uiteindelijke uitwerkingen van een regel die voor een specifiek doel in het leven is geroepen altijd later pas zullen blijken. Het is dan goed dat er regels herzien worden, zoals ook in dit geval gebeurt.

Wildgroei

Op een gegeven moment kan het echter zo ingewikkeld worden en worden regels met zoveel hulpstellingen overeind gehouden dat de situatie haast onwerkbaar wordt. Het is altijd een keuze die moet bepalen of dat punt al is bereikt, meestal door ervaring uit de praktijk gemotiveerd. De noodzaak wordt ook groter als er nieuwe vormen van zorg ontstaan die om meer flexibiliteit vragen, waar oude regels in de weg zouden kunnen zitten.

De vraag is of dit punt nu in aantocht is, wat een grondigere herziening zou betekenen van het hele belastingstelsel. Er zijn overigens wel signalen dat dit eraan komt, waar Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem al dergelijke maatregelen heeft aangekondigd.

Lees ook het artikel “Snelle oplossing terminale zorg” op de site van de NOS.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *