Het wiel van het jaar: begin van de lente

Het veranderen van de natuur door het jaar heen wordt wel eens het wiel van het jaar genoemd. Elk seizoen heeft zijn eigen ritme, kenmerken en energie en door deze te kennen, kun je ze gebruiken om je natuurlijke ritme te laten aansluiten bij die van de natuur. Hierdoor zul je ervaren dat dingen makkelijker voelen en meer stromen.

We staan nu aan het begin van de lente. Dit is de periode waarin het zaad in de grond gaat ontkiemen. De meeste groei vindt dus nog onder de grond plaats. Maar de energie van deze groeiende zaden en planten is al wel goed voelbaar. Voor veel mensen is deze periode ook de tijd waarin ze weer meer naar buiten gaan en misschien in hun tuin gaan snoeien om deze weer klaar te maken voor het nieuwe groeiseizoen.

Het begin van de lente is door de eeuwen heen door heel Europa gevierd. Er zijn lentefeesten bekend bij ondermeer de Romeinen, de Joodse en Babylonische gemeenschappen en natuurlijk ook hier in Nederland. Voorbeelden van gebruiken die erbij hoorden waren bijvoorbeeld het ontsteken van een lentevuur, het bakken van broodfiguren en het verstoppen van eieren. Deze gebruiken zijn bedoeld om je intenties voor het komende groeiseizoen mee te geven aan het vuur en de broodfiguren.

Heb jij nog intenties voor de komende maanden? Iets dat je graag wil laten groeien en bloeien? Misschien kun je een kaars aansteken en je intentie hardop uitspreken? Je weet maar nooit, het zou zo maar eens kunnen werken…

Foto: pop van stro tijdens Maslenitsa, een Slavisch vruchtbaarheidsfeest in de lente; Alex Bakharev/Wikimedia Commons

Saskia Basten
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *