Het verborgen gebed

Italië kent weerstand tegen de Islam, waardoor het voor moslims niet gemakkelijk is om een gebedsruimte te vinden. Dan moet je creatief zijn. Fotograaf Nicolò Degiorgis legt deze creativiteit vast in zijn fotoboek Hidden Islam.

Guerillagebed

Het doet misschien wat denken aan oude tijden, waarin de staatsreligie het andere religies moeilijk kon maken. Des te pijnlijker de situatie nu, waar de vrijheid van godsdienst zoals die in de grondwet is opgenomen, kennelijk soms toch slechts inkt op papier blijkt te zijn. De moeite die moslims ervaren bij het oprichten van officiële gebedsruimte kent toch een bitterzoet effect: ze moeten creatief zijn. Dan kun je overal en nergens bidden. Of het nu in een oude fabriek is of een verlaten kantoorgebouw, God valt overal te ontmoeten.

Zichtbaar

Hoewel het tot creativiteit kan aanzetten blijft het natuurlijk wel een droevige situatie. Fotograaf Nicolò Degiorgis heeft dit willen vastleggen in zijn boek Hidden Islam. Het feit dat het hem moeite heeft gekost om het vertrouwen van moslim gemeenschappen te winnen zegt uiteraard al veel. Maar het is hem wel gelukt en hij weet mooi het contrast te schetsen: Hij neemt in zijn boek kille zwart-wit foto’s op van de schijnbaar willekeurige plekken waar de moslims hun gebed uitvoeren, en contrasteert deze met kleurrijke, levendige foto’s van mensen die het gebed uitvoeren.

Een terechte belonging

Sterre Sprengers schrijft in haar artikel dat Degiorgis de Author Book Award 2014 voor zijn werk in ontvangst heeft mogen nemen. Om de inhoud, maar ook om de manier waarop het de vorm van het moderne fotoboek weet in te zetten om de betekenis van het werk naar voren te laten komen. Uitvouw pagina’s zijn erg “in” op dit moment, beschrijft Sprengers. Hoewel het vaak ingezet wordt om de vorm alleen, heeft het bij Degiorgis meer effect, omdat de kleurrijke gebeden zo verborgen worden achter de grouwe gebouwen. Degiorgis weet op deze manier creatief een maatschappelijk probleem zichtbaar te maken, wat hem wellicht een terechte winnaar maakt.

Lees het volledige artikel van Sterre Sprengers, De Italiaanse moslim was onzichtbaar, tot dit fotoboek verscheen op de website van de Correspondent.

Bekijk de website van Nicolò Degiorgis.

Afbeelding: mrehan via Compfight cc

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *