Het recht om vergeten te worden kun je vergeten

Onlangs heeft Google het recht om vergeten te worden erkend. Maar als niemand aanbiedt om dit voor je te regelen, zijn de meeste mensen dan wel in staat om het op eigen kracht voor elkaar te krijgen? Is het terecht dat dit onder mensen hun eigen verantwoordelijkheid wordt geschaard?

We begrijpen het niet

De technologie waar we dagelijks mee werken is ons in wezen vreemd. Iedereen kan inmiddels wel de Search knop van Google vinden, maar voor veel mensen stopt het daar ook. Als dan het recht om vergeten te worden theoretisch wel is erkend maar het vervolgens zo’n digitaal doolhof is om voor elkaar te krijgen, wat voor zin heeft zo’n recht dan eigenlijk? Wat hebben mensen die niet goed met internet technologie om kunnen gaan hieraan? Informatie effectief manipuleren op het internet is vaak ingewikkeld en kost de gemiddelde leek waarschijnlijk dagen, waarna het misschien nog niet lukt. Bovendien moeten de resultaten goed gemeten worden omdat niet altijd alles is wat het lijkt op het internet.

Verantwoordelijkheid van de overheid?

Is het dan misschien een verantwoordelijkheid van de overheid? Als het de verantwoordelijkheid is van de overheid om haar burgers te beschermen, waarom zou dat dan niet ook digitaal moeten gelden? Moet er niet een overheidsorgaan in het leven worden geroepen dat faciliteert bij het verwijderen van persoonlijke gevoelige informatie? Of is het toch de verantwoordelijkheid van het individu, waar het kille antwoord altijd is: dan had je het maar niet online moeten zetten? Of is het zelfs een risicio, waar zo’n overheidsorgaan aanvankelijk misschien nog wel door burgers zelf aan te roepen valt, maar na een tijdje ook preventief informatie van het internet kan gaan halen, waardoor overheidsbemoeienis en uiteindelijk zelfs een vorm van censuur kan ontstaan?

Vergeet het maar

Ewout Dekkinga stelt in zijn artikel dat hoewel de overheid misschien wel bij machte is om een dergelijk orgaan in het leven te roepen, de kans hierop klein is zolang zij zelf de aard van het internet niet goed begrijpt. Dat is uiteraard zorgelijk. Dekkinga beticht de overheid op dit gebied van naiviteit, dat hij illustreert aan de hand van het feit dat het diezelfde overheid is die nog altijd gebruik maakt van Microsoft Windows XP als besturingssysteem, terwijl dit een groot beveiligingsrisico kent. Als het zelf al niet de gevaren van dergelijke feiten begrijpt, hoe kunnen zij ons dan digitaal beschermen?

Lees het volledige stuk Recht om vergeten te worden kun je vergeten op de website van Computable.

Afbeelding: Yuri Yu. Samoilov via Compfight cc

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *