Het nieuwe vasten

Vasten is hip en happening. De 40-dagentijd is aangebroken. Normaliter een tijd van bezinning en gebed. Nu vooral de tijd om elkaar te wijzen op het feit dat er toch echt chocolade in dat ene koekje zit. Zoeken naar een uitdaging: probeer je grootste verleiding te weerstaan.

Quadragesima

Van oudsher is de 40-dagentijd de tijd tussen aswoensdag en stille zaterdag. De tijd die loopt van Carnaval tot aan Pasen. Het woord carnaval betekent dan ook: vaarwel vlees. Na het carnaval beginnen veertig dagen van vasten (de zondagen uitgezonderd). De bedoeling is dat de Christen zich bezint op de praktijk van het christelijke leven en tegelijkertijd is het de bedoeling dat je vast. Je eet niet, om je zo helemaal op je gedachten te kunnen focussen.

Populair

Het vasten wint langzaam aan populairiteit. Niet alleen onder christenen, maar onder de gehele bevolking. Het heeft ook weinig meer te maken met bezinning en gebed ten aanzien van het geloof. Het lijkt te maken te hebben met een soort hype. Er is een parallel te trekken met de groeiende vraag naar gezond eten en de hang naar duurzame producten. Het vasten heeft te maken met hebberigheid en verslaving. Het heeft te maken met de hang naar het zoeken naar een uitdaging en het heeft te maken met groepsdruk.

Keuzes

In mijn omgeving zijn er mensen die veertig dagen niet drinken, geen chocolade eten of veertig dagen geen chips eten. Het is een persoonlijke uitdaging, zoals het elke dag dertig minuten sporten of het stoppen met roken. Een goed voornemen om even te minderen. Ze helpen elkaar, maar wijzen elkaar er voornamelijk op als het misgaat. Iemand had per ongeluk chocolade gegeten in de hitte van het moment. De groep stootte haar af, ze moest uit de whatsappgroep en mocht niet meer meedoen. Het is dus behalve een persoonlijke uitdaging vooral een groepsproces. Ik ben al een aantal keer verwijtend gevraagd wat ik dan eigenlijk niet deed tijdens de 40-dagentijd. De groepsdruk is enorm. En je wilt in de whatsappgroep blijven, want daar zitten de leuke mensen.

Doel

Ik kan nu heel schijnheilig gaan zeggen dat ik het op deze manier nergens op vind slaan en dat ik op een andere manier invulling geef aan mijn geloof, maar ik vind het ook heel goed dat je veertig dagen lang bezig bent met stilstaan bij verleiding. Dat het ver weg staat van het originele idee van de 40-dagentijd is niet relevant. Ze kiezen ervoor om veertig dagen lang te proberen hun grootste verleiding te weerstaan. Dat lijkt me een goed streven en eigenlijk zelfs ook wel heel Bijbels. Ik kies er niet voor, maar vasten wint aan populariteit en dat is uiteindelijk wel iets moois.

Photo Credit: J-Ko via photobucket

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *