Het is zover: zero plastic week

Vanaf 11 juni 00:00 uur tot en met 17 juni 23:59 uur 2012 gaan we met z’n allen plastic vrij shoppen! Geen nieuw plastic dus, een week lang. Plastic dat je in huis hebt mag je gewoon gebruiken, zoals je tandenborstel, je EK oranje toeter, boterhamzakjes en je bodyscrub, maar als het op is sta je voor een uitdaging.

Dit geldt natuurlijk ook voor voedingsmiddelen die in plastic verpakt zitten. Zelf maken, een weekje zonder of een niet-in-plastic-verpakt alternatief biedt een oplossing. Wees dus creatief en creëer plastic vrije situaties.

 


See video

Een week geen plastic kopen is een echte uitdaging. In de supermarkt is bijna alles in plastic verpakt. Op deze pagina vind je tips en trucs om de plastic-vrije week tot een goed einde te brengen.

Waarom geen plastic?
Hergebruik van plastic is niet zo eenvoudig als bijvoorbeeld het hergebruik van glas. Van glas zijn er drie kleuren die gescheiden moeten worden om het goed om te kunnen smelten. Bij plastic echter zijn er zes gangbare soorten die niet samen te voegen of te mengen zijn. Deze moeten echt goed gescheiden worden voordat men ze kan hergebruiken. Een plastic fles is bijvoorbeeld al van ander materiaal gemaakt dan de dop. Een fles met dop kan daardoor niet hergebruikt worden. Daarbij blijft het plastic van een dennenshampoo-fles ruiken naar dennengeur en is deze niet geschikt om in contact te komen met voedsel.

De enige optie is dan om het te verwerken tot grondstof voor het opwekken van energie (middels verbranding).

Meer informatie en filmpjes op www.zeroplasticweek.org

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *