Het groene geloof is elitair en dogmatisch

In het Filosofisch Elftal analyseren twee denkers tweewekelijks een actuele kwestie. Vandaag: de groene catechismus die Trouw publiceerde, wekt instemming en verbazing. Hoe wegen de filosofen het groene geloof?

De groene catechismus, samengesteld door twee Trouw-redacteuren, had getuige een waarschuwende bijsluiter van de opstellers vooral ten doel om te laten zien hoezeer het denken over duurzaamheid religieus van aard is. En dat dit godsdienstige karakter leidt tot een gebrek aan zelfkritiek en ‘potentieel totalitaire trekken’ vertoont.

Toch waren er instemmende reacties, onder meer van duurzaamheidsgoeroe Klaas van Egmond. En wat zou er ook op tegen zijn om de levensbeschouwelijke dimensie van duurzaamheidsvraagstukken te expliciteren en te onderkennen? Zoals Trouw-hoofdredacteur Willem Schoonen schreef: “Het collectieve goed dat de aarde is, overstijgt rationeel wetenschappelijk denken.”

Désanne van Brederode, schrijfster en filosoof: “Ik juich het toe dat dit zogenoemde groene geloof steeds verder doorbreekt. Het leuke aan de groene catechismus is dat de toon eindelijk eens positief is. Niet opnieuw enkel dreigen met de gevolgen van onze ecologische voetafdrukken, maar ook laten zien dat het een verademing kan zijn om bewust met de aarde om te gaan. Kijk maar eens wat er gebeurt als je een kind in een moestuintje laat werken. Ineens laat het zijn groente niet meer staan. Zo werkt het ook in het groot.” … Lees verder op Trouw.nl

Bron: Trouw
Foto: tpsdave/Pixabay 

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *