Het einde van mensenrechten-activisme?

Racisme is een van de grootste onrechtvaardigheden waar de mensheid mee te kampen heeft. In een persoonlijk interview met Hans Sanders, een zwarte mensenrechtenactivist een terugblik op een bewogen leven. En een niet al te rooskleurig beeld van de toekomst.

Hans Sanders groeide op als arme jongen uit een groot gezin in Alabama, maar hij had een droom en die waar wist te maken. Hij werd advocaat en ging niet werken bij een groot advocatenbureau in New York zoals zijn klasgenoten, maar bleef in het Zuiden van Amerika om de raciale ongelijkheid te bevechten. Met vallen en opstaan.

Stem geven

Hij wist vele mensen een stem te geven die voorheen niet eens wisten dat ze over rechten beschikten. Hij werd bedreigd door de witte Amerikanen die hij aanklaagde, maar een pistool was niet genoeg om hem af te schrikken. Hij besefte al vroeg dat het recht de eigenlijke macht in het land was, zelfs als de totale groep politici een steeds betere raciale afspiegeling werd van de bevolking die ze vertegenwoordigden.

Jarenlang was hij verantwoordelijk voor het verdelen van het geld voor onderwijs in zijn staat, het grootste budget dat voorhanden was. Hij zette zijn macht in om zoveel mogelijk mensen die niet wisten dat ze een stem hadden de mogelijkheid te geven naar school te gaan. Maar sinds hij in 2010 door de Republikeinen weggestemd werd, is veel van zijn levenswerk teruggedraaid.

Toekomst

In een interview gaat hij in op zijn leven, dat altijd werd gekenmerkt door een trage maar gestage opmars van zijn gevecht om gelijkheid. Maar die lijn lijkt gekenterd. Er is nog veel werk te verrichten. Ook nu.

“I’m not one of these guys who believes racism is dead,” aldus Hansen. “A man tells me he doesn’t have a racist bone in his body, he’s lying!”

Lees het hele (Engelstalige) artikel en interview “The New Racism – This is How the Civil Rights Movement Ends“.

Afbeelding: Steve Snodgrass via Compfight cc.

Nicole des Bouvrie
(@Nobyeni, Nobyeni.nl) is afgestudeerd in de hedendaagse filosofie (PhD) en werkzaam als freelance filosofe, schrijfster en consultant. Ze leest veel, en is voornamelijk geïnteresseerd in waarheid en waarachtigheid, filosofie, kunst, en het leven.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *