'Het boek voelt als een ei'

Een recensie van ‘Jons Boek 1’ van John Schau door Margret Trompenaars. Het boek is te verkrijgen bij A3 boeken. “Jons boek 1 heb ik uitgekozen door de illustratie op de voorkant. Een wezen dat probeert de wereld te verlichten met een lantaarn. In het voorwoord beschrijft Jon Schau zijn ervaringen tijdens een periode waarin hij in coma lag en, naar hij later hoorde, twee maal dood ging en weer naar het leven terugkeerde. Dit alleen al zou me een boek lang kunnen boeien.”

Tot mijn verrassing is dat niet zoals het boek verder gaat. Jon probeert woorden te geven aan ervaringen waaraan bijna geen woorden zijn te geven. Het voelt als genadig eerlijk en tegelijkertijd ademt het boek Liefde. Hij vindt de stem van God in zichzelf en gaat een dialoog aan waarbij hij vragen stelt en antwoorden krijgt. Zoals Jon zelf aangeeft, gaat dat op eenzelfde manier als Neale Donald Walsch in wiens boeken hij veel herkent en waaraan hij veel steun heeft ontleend.

Elk hoofdstuk is een nieuw gesprek waarin kleine en grote zaken aan de orde komen. Kleine zaken worden groot, grote zaken worden klein. Het boek voelt als een ei, een ruimte zonder donkere hoeken. Het licht komt overal, alles mag aan het licht komen. Voor dat wat aan het licht komt, is alle tijd. Het boek geeft moed en vertrouwen om de wereld te laten zien dat ieder mens groots is.

Het lezen is eenvoudig maar de verwerking van wat er geschreven staat, heeft meer tijd nodig. Het is mogelijk om het boek in een keer uit te lezen, zo was ik wel begonnen, maar op die manier komt het niet maximaal tot zijn recht. De opzet van het boek met zijn korte hoofdstukken maakt het heel geschikt om regelmatig ter hand te nemen en open te slaan. Vanuit synchroniciteit pak ik het telkens als ik me daartoe geroepen voel en lees het hoofdstuk waar mijn bladwijzer ligt. Telkens weer past het onderwerp bij waar ik mee bezig ben en geeft het nieuwe inzichten en bespiegelingen. Met een gevoel van vertrouwen leg ik het weer aan de kant en doe ik weer nieuwe ervaringen op.

Margret Trompenaars is eigenares van Circe-Natuurgeneeskunde en docent irisdiagnose aan de HvNA, HNG en Europese Academie voor Natuurlijke Gezondheidszorg.


A3 boeken
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *