Het ABC van Venuskunst

Wat is Venuskunst? Waarom komt deze voorchristelijke voornamelijk vrouwelijke kunst in grote getale voor en waarom weten zo weinig mensen hiervan? Waaraan kun je Venus en haar kunst herkennen? In welke tijden en culturen maakt de Venuskunst een bloei door? Deze vragen komen aan de orde op deze compacte basiscursus.

Venuskunst is net als alle andere kunst een spiegel van bewustzijn; bewustzijn dat zich ook uitdrukt in de organisatie van de maatschappij: in de politieke, sociale, economische, culturele en reiligeuze structuren. Het zijn samenlevingen in balans. Duidelijk wordt dat Venuskunst bezielde kunst is omdat deze voortkomt uit culturen die open staan voor energiewerk en hogere dimensies. En dan nog een belangrijk aspect: deze samenlevingen in balans komen tot de dag van vandaag in talloze delen van de wereld voor.

Tijdens deze lesdag neemt Annine van der Meer U op basis van Venuskunst uit collectie’s van grote musea in diverse wereldsteden aan de hand en vergelijkt de (soms minimalistische en denigrerende) manieren waarop de kunst her en der gepresenteerd wordt. Zij bereidt u voor op wat daar allemaal te zien is zodat u zelfstandig kunt waarnemen en weet wat u daar werkelijk kunt zien. 

Deze lesdag wordt toegespitst op komende tentoonstellingen over Venuskunst, die in het voorjaar in diverse Nederlandse musea in Nederland geopend worden. Vanaf 8 maart 2013 zal de reizende tentoonstelling Gott Weiblich uit het Bibel+Orient Museum in Freiburg in Zwitserland in het Bijbels Musuem in Amsterdam te zien zijn. Naast het Bijbels Museum zal vanaf 8 maart 2013 ook in het Allard Pierson Museum in Amsterdam  een verzameling van ‘Venusidolen’ te bewonderen zijn, aangevuld met stukken uit de eigen collectie.

Een compacte cursus in het herinneren van een verloren vrouwelijke en manvrouwelijke beeldtaal.

Datum: 1 december
Door: Dr Annine van der Meer.
Locatie: Thomaskerk Prinses Irenestraat 36 Amsterdam. www.thomaskerk.nl
Tijd: 10.00u-16.30u. 
Entree:
50 euro 
Koffie en thee zijn voor eigen rekening.
Advies: Kom met het openbaar vervoer (station vlakbij) omdat parkeren duur is

Annine van der Meer
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *