Hemelen beloven

De streng orthodoxe Israëlische Shas-partij hield er wel een hele bijzonder manier op na om mensen te overtuigen om op ze te stemmen bij de verkiezingen van 17 maart jl. Ze werden teruggefloten door het Centraal Verkiezingscomité. Maar de vraag die blijft: mag je zomaar alles beloven?

Shas-partij

De Shas-partij is een Sefardischcharedische partij met na de verkiezingen van 17 maart 7 zetels in de Knesset. Daarmee verliezen ze flink vergeleken met voorgaande verkiezingen, waarbij ze altijd 11 of 12 zetels behaalde. De geestelijk leider van de partij was tot aan zijn dood in 2013 Rabbijn Ovadia Yosef. Een immens populaire Rabbijn voor veel Israëliërs. De partij zet zich in voor een traditioneel Joods religieus Israël met bijvoorbeeld goede bijstandsvoorzieningen voor grote gezinnen.

Verboden

Voor de verkiezingen van 2015 probeerde Shas op een omstreden manier mensen te verleiden op de partij te stemmen. Ze deelden flyers uit met de sleutel naar de hemel en een foto van de opperrabbijn Ovadia Yosef. De belofte die ze deden was dat een stem op Shas een plaats in de hemel zou opleveren. Het waren vooral de rechtse partijen die bezwaar maakte tegen het oneigenlijk gebruik van religieus materiaal. Het is in Israël verboden om verkiezingen en religie op die manier met elkaar in verband te brengen. De partij werd op zijn vingers getikt en mocht de flyers niet meer uitdelen. De shas-partij zelf vond de ophef overdreven en wees op het feit dat de religie onderdeel is van de traditie van de meeste Israëlische burgers en het verwijzen ernaar niet tegen de regels kan zijn.

Hemelen beloven

Uiteindelijk is het een campagne die heel goed in de traditie past van een orthodoxe partij die uitgaat van één waarheid. Als jouw waarheid de enige waarheid is geeft het verbinden aan die waarheid je toegang tot hun hoogste goed, dat is beste een logische redenering. Shas gelooft in een eigen gedachtegoed en daarmee in een eigen waarheid omtrent het begrip hemel. In ruil voor een stem (verbintenis met het gedachtegoed) kunnen ze die stemmers toegang tot hun hemel beloven. Je kunt het de partij kwalijk nemen dat ze de overtuiging hebben de waarheid in pacht te hebben, maar je kunt ze niet kwalijk nemen dat ze heilig geloven in de hemel en het feit dat een stem op de partij zo een goede beslissing is voor het hier en nu en de toekomst op de aarde en in de hemel dat ze mensen die zich verbinden aan hun waarheid een plek in hun hemel beloven. Het is aan ieder weldenkend mens om daar de zin en/of onzin uit te halen. Er is ten slotte maar één waarheid en dat is je eigen waarheid.

Lees het artikel over dit onderwerp in Trouw hier

Photo Credit: Shmarya Rosenberg via Failed Messiah

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *