Empty church, by Stefan Kunze

Niets is heiliger dan een lege kerk

Als je alleen bent is het nog intenser. Er is niemand. De kerk is leeg. Maar ik heb nu ook geen mensen nodig. Een lege kerk is genoeg.

Er is niets hier. Het is stil. Geen mensen, geen geluiden, nauwelijks licht. Alleen het zonlicht dat langs de stenen naar beneden kruipt. Zonlicht dat verraadt dat er ook nog een wereld buiten is. Een wereld die ik op dit moment totaal overbodig acht. Sowieso is dit een moment dat ik andere mensen dan mijzelf totaal overbodig vind. Ik heb ze niet nodig. Niet voor de heiligheid van mijn gedachten. Niet voor de heiligheid van dat waar ik in geloof.

Heilige gedachten

Ik heb heus mensen nodig in mijn leven. Ik heb mensen nodig om te spreken, om te lachen en om te huilen. Ik heb mensen nodig om me diep te laten raken en me diep kwaad te maken. Ik heb mensen nodig voor de heiligheid van mijn daden. Ik heb mensen nodig, omdat die me in de kern gelukkig maken. Maar deze plek heeft nu geen mensen nodig.

Ik ben alleen. Alleen met dat wat mij nu bezig houdt. Ik zie de stenen en het zonlicht dat de grond inmiddels geraakt heeft. Ik zie de banken en hoor de echo van elke stap die ik zet. Ik hoor mijn gedachten glijden langs de gewelven. Maar toch is het stil. Het is zo leeg hier. Er is even geen wereld hierbuiten.

Lege kerk

Er is niets hier. Het is stil. Geen mensen, geen geluiden. Geen buitenwereld. Alleen de zon. Geloven gaat over zoveel dingen. Geloven gaat over het diepst van de ziel en gaat over hoe je je verhoudt tot andere mensen. Wees goed. Niets dan goed. Maar uiteindelijk is dit niets en deze lege kerk alles wat ik nodig heb. Deze plek is heiliger dan alles dat ik ken. Deze plek is alles.

Als het zonlicht langzaam over de grond richting mijn voeten kruipt denk ik aan die wereld daar buiten. We kunnen ons druk maken over lege kerken en al die mensen die niet op zondag onder die gewelven en in die zaaltjes zitten. Maar we kunnen niets zeggen over de diepte van hun hart. We kunnen niks zeggen voer de heiligheid van hun gedachten. We kunnen niets zeggen over hun geloof en al hun verlangens. Misschien zijn ze niets dan goed. Dat is alles wat ik hoef te weten. Niets is heiliger dan een lege kerk.

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *