Heilig bootje

Zo’n heilig bootje bij de Canal Parade tijdens de Gay Pride op 1 augustus wil de dialoog aanwakkeren tussen homo’s onderling en tussen homo’s en de kerken. Dat is op zichzelf een respectabel streven op weg naar verdere acceptatie. Maar hoe moet een christelijke homo zich daar eigenlijk gedragen om zich als christelijk te onderscheiden?

In ieder geval niet door het tonen van een bord met de tekst: God heeft geen kast. Weet een christelijke homo soms hoe God er over denkt? Ik dacht het niet. Niet alleen is zo’n bord een zielige vertoning, wat mij daarin tegenstaat is het zinloze om überhaupt God als onderwerp van een zin te gebruiken. Iedereen kan God wel voor zijn karretje spannen. En als je dat doet zijn het juist behoudende mensen die met de Bijbel in de hand protesteren omdat ze denken te weten wat God wil. In die Bijbel heeft God immers wel degelijk een paar kasten staan om homo’s in te verstoppen. Wie God verwart met zijn eigen mening doet een slag in de lucht.

Acceptatie van homo’s moet je willen vanuit je mens-zijn in de samenleving waarin wij leven, vanuit morele waarden die niet zozeer religieus als wel humanistisch van aard zijn. Daarom kun je je nog best door sommige teksten in de Bijbel laten inspireren, zoals de onvoorwaardelijke manier waarop Jezus omging met niet door de maatschappij geaccepteerde mensen. Maar verder moet je God er buiten houden of anders behoudende mensen voorhouden dat niet de teksten in al hun diversiteit heilig zijn, maar de normen en waarden waarvoor we kiezen.

Nog maar net kennen we het rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek “Religie aan het begin van de 21ste eeuw” dat over een positieve rol van het geloof en van religieuze organisaties schrijft. Ik denk dat dit komt door de inzet van die christelijke waarden die ruimte geven aan persoonlijke devotie en aan je actief in kunnen zetten voor menselijke noden, zoals gebrek aan acceptatie. Laten we dat krediet niet verspelen door te schermen met wat God wil of juist niet wil.

 

Evert van Gooswilligen
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *