HBO'ers verdienen steeds minder

Onlangs was in een bericht van de BNR te lezen dat HBO’ers er qua salaris op achteruit gaan, met 361 euro per maand gemiddeld. Hoe is dat zo gekomen en trekt dat ooit nog weer bij?

Meer aanbod, minder vraag

De oorzaak dat HBO’ers op dit moment minder verdienen lijkt het effect van schommelingen in vraag en aanbod. Er is minder vraag naar afgestudeerd HBO’ers, terwijl het aantal dat afstudeert niet verandert. Dat betekent dan dat werkgevers minder salaris hoeven te bieden, en dat voelen de nieuwe werknemers uiteraard. Een dergelijke harde verschuiving in de markt kan de verwachtingen waar studenten mee aan hun opleiding begonnen uiteraard in duigen gooien.

Schommelingen of tendens?

In het artikel valt te lezen dat het salaris van HBO’ers nu zit op dat van 17 jaar geleden. Het wordt in het stuk afgedaan als schommelingen van de markt en tijdelijke oproer van de crisis. Binnen een jaartje of twee, drie moet het wel weer aantrekken. De vraag is alleen of dat zo is. De zekerheid die een HBO diploma vroeger kon bieden lijkt niet meer van kracht.

Het is namelijk misschien niet zo dat er in tijden van crisis banen verdwijnen die later dan wel weer terug komen in tijden van voorspoed. Dat is een wat naieve voorstelling van zaken. Door innovatie verdwijnen er ook systematisch banen. Functies worden overbodig en dit zorgt voor steeds grotere overbevolking op de arbeidsmarkt.

Steeds sneller

Het gaat daarbij bovendien misschien wel om functies waar nu juist HBO opleidingen van oudsher diploma’s voor verzorgde. HBO scholen hebben vier jaar nodig om iemand op te leiden en juist in die vier jaar kunnen zaken nu zo snel veranderen dat aan het eind van die vier jaar de relevantie van het diploma verdampt is. De technologische ontwikkelingen kunnen soms zo hard gaan.

Techniek wordt dus steeds beter en bovendien wordt het steeds sneller steeds beter. De mensen die lang en stroef moeten worden opgeleid om vervolgens naar onze menselijke aard de arbeid langzaam en stroef uit te kunnen voeren hebben daarbij het nakijken.

Lees het bericht Salaris hbo’ers met 361 euro per maand gedaald op de site van BNR.

Afbeelding: Marketingfacts

 

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *