Hans Achterhuis verzorgt Menno Simons-lezing

Hans Achterhuis zal de derde Menno Simons-lezing verzorgen. De Algemene Doopsgezinde Sociëteit lichten in dit artikel vast een tipje van de sluier en geven aan wat we van deze lezing kunnen verwachten. 

Filosoof en voormalig Denker des Vaderlands Hans Achterhuis zal de derde editie van de Menno Simons-lezing verzorgen. De lezing wordt gehouden op zaterdag 1 november, aanvang 15:00, in Leeuwarden. Achterhuis zal zijn lezing houden over het onderwerp ‘de kunst van het vreedzaam vechten’, naar aanleiding van het gelijknamige boek dat hij samen met Nico Koning schreef. Zij gaan in op de vraag hoe het komt dat in moderne samenlevingen minder bloed vloeit dan in traditionele.

De Menno Simons-lezing

De Menno Simons-lezing is een initiatief van de Algemene Doopsgezinde Sociëteit, het landelijk bureau van de doopsgezinde geloofsgemeenschap. Met de lezing willen zij kerk en wereld bij elkaar brengen rondom een thema dat past bij de doopsgezinde identiteit. De voorgaande lezingen werd gehouden door Abram de Swaan en Louise Fresco. De lezing is vernoemd naar de Nederlandse kerkhervormer Menno Simons, grondlegger van de internationale doopsgezinde geloofsgemeenschap.

Beschavingsproces en mondigheid

Zowel strijd als solidariteit zijn zo oud als de mensheid, of eigenlijk veel ouder nog. In een lang beschavingsproces zijn mensen waarschijnlijk niet meer of minder solidair geworden en ook niet meer of minder strijdvaardig. Zij hebben wel vaardigheden ontwikkeld die hen in staat stellen conflicten aan te gaan op een wijze die veel minder bedreigend is dan vroeger. Moderne samenlevingen zijn gebouwd op die vaardigheden en op instituties als de rechtspraak. Het gaat om het vermogen tot gereguleerde confrontaties, waarbij mensen – als elkaars gelijken – onderworpen zijn aan disciplines die hun verhoudingen regelen. Mondigheid is een essentieel bestanddeel ervan. Wij kunnen procederen, concurreren, onderhandelen, argumenteren, betogen, campagne voeren, sportieve competities aangaan. In de lezing zal Achterhuis nader op deze thematiek ingaan. 

Over Hans Achterhuis

Hans Achterhuis (1942) is emeritus hoogleraar wijsbegeerte aan de Universiteit Twente. Hij is vooral bekend als intellectueel die zich laat horen in maatschappelijke discussies. In zijn werk ligt de nadruk op de sociale filosofie, met als centrale thema’s ontwikkelingshulp, welzijnswerk, schaarste en technologie. In zijn magnum opus Met alle geweld probeert Achterhuis de vele verschijningsvormen van geweld te begrijpen. Welke filosofische, antropologische, sociale en politieke mechanismen zitten erachter? Maken agressie en geweldgebruik als evolutionaire erfenis deel uit van onze menselijke natuur? Als dat zo is, dan lijkt het utopisch om geweld volledig te willen afschaffen. Hoe moeten wij er dan mee omgaan? Rond dit soort vragen ontwikkelt zich een breed betoog dat van belang is voor iedereen die, al dan niet professioneel, zich vragen stelt over onze huidige conflictueuze maatschappelijke werkelijkheid. Achterhuis: ‘Alleen wanneer we leren leven met geweld, kunnen we ook leren het te domesticeren. Elke poging om het geweld radicaal uit te bannen, bergt het risico in zich het ongewild op te roepen en te vergroten.’

Meer informatie

De Menno Simons-lezing wordt gehouden op zaterdag 1 november, aanvang 15:00, in het kerkgebouw van de doopsgezinde gemeente in Leeuwarden (Wirdumerdijk 16). De lezing is gratis toegankelijk en staat open voor alle geïnteresseerden. www.doopsgezind.nl 

Bekijk hieronder ook de video van de lezing Geoorloofd Geweld van Hans Achterhuis bij Tegendenkers

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *