Handboek voor kerk en internet

Bezinningswebsites, twitternovenen, hyves-psalmen, chatkathedralen en het evangelie volgens Facebook – het zijn nieuwe begrippen uit een wereld die voor veel christelijke kerken nog onbekend is. Internet is niet meer weg te denken uit onze informatiemaatschappij. Christelijke kerken zijn naarstig op zoek hoe ze met nieuwe media kunnen omgaan.

Het Handboek Kerk en Internet van de informatiewetenschapper Eric van den Berg helpt daarbij. De benadering in het Handboek is zowel filosofisch-theologisch als pragmatisch van aard.

De publicatie schetst mogelijkheden en beperkingen om nieuwe media in te zetten voor kerkopbouw, diaconaat of evangelisatie. Gods Geest waait over het internet en er zijn verschillende vormen van christelijke gemeenschapsopbouw te zien. Maar er zijn ook kritische vragen te stellen, zoals: heeft het digitale kaarsje of een iPhone applicatie voor online biechten werkelijk betekenis?

In het Handboek komen veel praktische zaken aan de orde: het bouwen van een website, vormgeving, functionaliteit en continuïteit van websites. Welke sociale media zijn er en wat is de meerwaarde voor de christelijke kerken? Moet een parochie of gemeente gaan twitteren of YouTube filmpjes gaan maken?

Het Handboek Kerk en Internet is onmisbaar voor kerkelijke professionals, zoals priesters, diakens, dominees, communicatiespecialisten, ouderlingen, kerkbestuurders, webmasters en kerkelijke vrijwilligers.

Het Handboek Kerk en Internet wordt op 14 februari 2011 gepresenteerd op een studiemiddag, georganiseerd door Luce-CRC (Utrecht). Voor informatie en aanmelding zie www.luce-crc.nl.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *