Hagepreek en tentoonstelling 300 jaar doperse Zwitsers in Hoogezand-Sappemeer

Het is dit jaar precies 300 jaar geleden dat vluchtelingen uit Zwitserland in verschillende Nederlandse gemeenten een gastvrij onthaal vonden. Eén van die gemeenten was de doopsgezinde gemeente van Sappemeer.

Vooral vanaf de jaren dertig van de zeventiende eeuw werden de dopers in Zwitserland streng vervolgd. In een periode waarin West-Europa geteisterd werd door oorlogen en ook de Zwitserse kantons die oorlogsdreiging voelden, riep de weigering van dopers om wapens te dragen grote weerstand op bij de Zwitserse autoriteiten.

18e-eeuwse hulpactie
Anders dan in dat land, hadden de doopsgezinden in de Nederlanden bij de autoriteiten een uitstekende reputatie opgebouwd. Toen de Nederlandse doopsgezinden dan ook een beroep deden op de Staten-Generaal om hen te steunen bij hun actie om Zwitserse dopers naar de Nederlanden te halen, werd die steun zonder meer verleend. Van de kant van de Nederlandse autoriteiten werd op de regering in Bern druk uitgeoefend om aan de Nederlandse hulpactie mee te werken.

En zo gebeurde het dat op de avond van de derde augustus 1711 in Amsterdam vier schepen afmeerden met zo’n 340 Zwitserse vluchtelingen, mannen, vrouwen en kinderen. Op 20 augustus 1711 vervolgden zij per schip hun tocht naar verschillende plaatsen. Een groep van 126 Zwitsers kwam terecht in de stad Groningen, in de directe omgeving daarvan, en in Sappemeer en Hoogezand. De meesten vestigden zich aan de Kalkwijk. Enkele leden van onze gemeente hebben Zwitserse voorouders.

Onze predikant, ds. Maria Postma, heeft vorig jaar met haar vriendin in Zwitserland historische doopsgezinde plekken bezocht en gesproken met mennonieten die met allerlei wetenswaardigheden kwamen over de tijd rond 1711. Aan de hand van deze gesprekken en de gemaakte foto’s wordt een tentoonstelling gehouden in onze kerk. Vermeldenswaard is ook de medewerking van plaatsgenoten die, hoewel niet doopsgezind, graag hun deskundigheid op dit terrein met ons wilden delen.

Hagepreek
Zondag, 21 augustus vindt er aan de Kalkwijk, op huisnummer 175 een hagepreek plaats, op een boerderij waar vroeger doperse Zwitsers hebben gewoond. Bij mooi weer vindt de dienst in de openlucht plaats. Gaat dat niet, dan stelt de gastvrije familie een grote schuur beschikbaar. U bent van harte welkom en vanzelfsprekend ook op de tentoonstelling, waarvan de officiële opening aansluitend op de hagepreek plaats vindt.
De dienst begint om 10.00 uur (stoel meebrengen).

De tentoonstelling is te bezichtigen t/m 8 oktober op de vrijdagen van 14.00 tot 17.00 uur en op de zaterdagen van 11.00 tot 17.00 uur. Of na afspraak, tel: 0598 382 579. Adres: Noorderstraat 53, 9611 AB Sappemeer

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *