Guerilla Gardening

Het aanleggen van een tuin op een plek waar het officieel niet mag. Bijvoorbeeld op een stuk land dat al lang braak ligt en waar maar geen nieuwbouw op komt, een boomsingel of een lege bloembak. Iedereen kan een Guerrilla Gardener worden. 

Het is simpelweg een kwestie van de schep oppakken en je eerste plant neerzetten. Dat kan een zonnebloem zijn naast een lantaarnpaal, een groententuintje rondom een lelijk elektriciteitshuisje of een wilde wingerd tegen een blinde muur. Want waar gaat het om bij guerrilla gardening? Het is de strijd om ruimte, om vechten tegen de schaarste van land, strijden tegen verspilling van mogelijkheden. Ook beautification – verfraaiing van de openbare ruimte – behoort tot het wilde tuinieren. Een rotonde met alleen maar gras? Inzaaien die hap met weidemengsel. Saaie laan met van te hoog opgesnoeide bomen alsof de hovenier het zagen niet kon laten? Plant een roos of een bosrank aan de voet van de boom!

Het fenomeen Guerrilla Gardening bestaat al zo’n 30 twintig jaar. Over heel de wereld leuken buurtbewoners rommelige plekken op met ‘illegale’ beplanting. Zo zijn er in de VS vuilnishopen begroeid met tomatenplantjes. Sommigen laten zelfs uit ongebruikte brievenbussen nieuwe natuur ontstaan. In Engeland is de bekendste guerrilla gardener Richard Reynolds; via zijn site www.guerrillagardening.org zijn verschillende gardening acties te volgen, van Frankrijk tot Botswana.
In april 2011 vond in Nederland voor de vierde maal het MEGA Guerilla Gardeners actieweekend plaats. In vier dagen werden meer dan 50 tuinen aangelegd door 32 groepen en tientallen individuen. De resultaten van de acties worden verzameld op de website www.guerrillagardeners.nl.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *