Groote Festival (2) Geert Groote en sociale bewogenheid

In het hemelvaart weekend 16-20 mei wordt in Deventer een bijzonder festival gehouden.  Het festival heeft de naam Groote Festival, en is verbonden met Geert Groote, een belangrijk man in de Middeleeuwen. Hij was een inspirerend spreker, hij had veel kritiek op de kerk in die dagen, hij had compassie voor de medemens en hij wilde niet alleen de clerus maar ook de gewone mensen brengen tot vernieuwde innigheid. Uit zijn woorden en daden is de beweging Moderne Devotie ontstaan. 

De kernwaarden van het gedachtengoed van Geert Groote zijn nu ook actueel. Er zijn veel twijfelaars die verlangen en gelovigen die twijfelen. Verdieping is nodig. Geert Groote reikt ons hulpmiddelen aan. Wie was Geert Groote en wat kunnen wij nu van hem leren? In drie artikelen zal ik in het kort vertellen wat wij nu ermee kunnen.

1350. Een klein kind van 10 jaar, intelligent, sensitief en creatief. Rijke vooraanstaande ouders. Hij moet meemaken dat zijn ouders op een verschrikkelijke manier overlijden. Intelligentie en rijkdom helpen niet om de builenpest tegen te houden. De builenpest is er niet alleen in Deventer, de ziekte waart door Europa. Miljoenen mensen sterven eraan.  Hele samenlevingen raken ontwricht. Ook Deventer. Wat doet zo’n gevoelig kind als Geert Groote lijkt te zijn? Zal hij zich afsluiten van het leed van de wereld? Gaat hij eraan ten onder? Heeft hij de spankracht om zijn weg te vinden? 

We hebben kunnen achterhalen dat hij zijn talenten heeft ingezet. We vermoeden dat hij in zijn tienerjaren zich afgesloten heeft van het leed van de wereld. Maar daar blijft het niet bij. Want hij weet later zijn intelligentie, bewogenheid en inzicht in te zetten. Hij probeert arme mensen te stimuleren niet te gaan bedelen maar een vak te leren. Hij stimuleert jongens en meisjes te leren lezen en schrijven. Hij daagt de arme uit zelf het heft in handen te nemen en niet meer te bedelen. Hij probeert arme vrouwen zich met elkaar te verenigen door een leefgemeenschap te creëren waarin geloofskracht en inzet zo zichtbaar wordt dat de gemeenschap een licht uitstraalt in de samenleving van die dagen. En hij daagt de rijke kerk uit weer om te zien naar de arme en niet zichzelf te verrijken. Fraters gaan boeken schrijven en met elkaar in dialoog met collatiegesprekken, ze stellen een huis beschikbaar voor arme studenten…Boeken zijn de bronnen om kennis te vermeerderen en je geloof te verdiepen. Niet alleen voor de clerus,  ook voor de arme sloeber. En de vergeten weduwe.

Tijdens het Groote Festival kunnen we luisteren naar Benno Meulenbelt, die op een bijzondere manier bewogen is door Geert Groote. Hij verbindt de kracht en de inzichten van de persoonlijkheid van Geert Groote met de wereld van vandaag. Hoe had Geert Groote invloed? Hoe kunnen wij zelf invloed uitoefenen op de samenleving van vandaag? Het gaat niet vanzelf, kennis en inzicht is nodig, en dialoog met elkaar.

We kunnen ook kennis maken met een van de uitwerkingen van de sociale bewogenheid nu . Ceciel Funnekotter is werkzaam in het Meester Geertshuis, een opvangcentrum voor verdwaalden in onze samenleving.  Elke week komen vrijwilligers en mensen aan de rafels van de samenleving hier samen om er voor elkaar te zijn. En het leven weer een beetje op orde te brengen.

Een uitstapje naar Windesheim is in het programma opgenomen. Windesheim, het belangrijke klooster van de 15e eeuw die als spil van de verbreiding van de moderne devotie diende. Met de bus en een Geert Groote wandeling beng je een bezoek aan de oude pastorie van het klooster Windesheim Nu is het is een zorgboerderij met een enthousiaste bedrijfsvoerder.

Belangrijk voor Geert Groote was: door studie in boeken en werken in het dagelijks leven kunnen deugden zichtbaar worden. Door luiheid en passiviteit krijgt de duivel een kans.

Actief zijn is dus goed mogelijk deze dagen in en rond Deventer!

 

boonstrameulenbelt.nl
www.meestergeertshuis.nl

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *