Groeien

Paniek! Derde recessiemededeling een feit! Gekir, geleuter en gesteggel, want we groeien niet meer. We? Dat wil zeggen: ’s lands economie.

Eindelijk volwassen, denk ik even naïef. Dus kunnen we letten op andere dingen dan getallen en grafieken, waaruit zou blijken dat groei moet. Maar dat verhaal ken ik allang. Het heet “rupsje nooit genoeg”.

Veel oudere varianten kom ik tegen in tal van Bijbelse verhalen. Daar is ongeremde groei een probleem en niet het eind ervan. Maar pas geleden werd ik helemaal gerustgesteld. Eén van de meest vooraanstaande mensen van de enige gezonde grote bank die er in Nederland nog is, betoogde dat groei helemaal niet vanzelfsprekend is en evenmin nodig. De groei-economie is een platte constructie, zegt hij. Aha, dat verklaart meteen waarom al die economische TV-gesprekken, laat op de avond, de diepgang hebben van een surfplank.

Deze man spreekt naar mijn hart als hij zegt: “Ga de discussie aan over wat belangrijk is: kennis, sociale cohesie, verdeling, duurzaamheid. Dan hoeven we niet elk kwartaal weer naar de cijfers te kijken.” Prima “preekstof”, want je komt dit het hart van de Schriften tegen. Deze bankier had zomaar dominee kunnen worden, nog een goeie ook, denk ik!

Ko Brevet
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *