Groeien en bloeien: hoe vrouwen vieren

Groeien en bloeien is het thema van deze samenkomst in de open lucht. Een kleine veertig vrouwen – vandaar de naam Vrouwenviering – en vijf mannen, verzameld in een Zoetermeerse kerk nemen meteen het besluit naar buiten te gaan.

Zondagavond half acht, stralend weer. We worden als “eerste bezoekers” op de foto gezet, zittend in het park naast de kerk. Een van de vrouwen die de viering voorbereiden, Jannie van Maldegem, loopt net het park in om een route voor ons uit te zetten. Het wordt een unieke avond met weinig aanwezigheid in de kerk en veel in het park. We beginnen wel in de hal van de kerk. In een kring om een mozaïek van bloemen en waxinelichtjes zingen we Breek uit je klein bestaan/ trek je eigen deur voorbij/ ga in jouw warmte staan/ Maak je van leefangst vrij/ Vertrouw je binnenkant/ je onbekende geest/ Schep hier een nieuw verband/ waarin jouw ziel geneest. Dan gaan we naar buiten, een lange rij, twee aan twee meestal want de paden zijn smal. De Vrouwenviering van Zoetermeer bestaat nu twintig jaar. Hier worden in de eerste plaats de oecumene en het leven gevierd met bezoekers uit alle kerken.

“Net Suriname”
Op de eerste pleisterplaats, een mooi stukje van het park, zegt een van de weinige mannelijke bezoekers verbaasd: “Het lijkt hier wel Suriname, zo groen en zo rustig”. De Groninger van geboorte woont samen met zijn Surinaamse vrouw die lang in Zoetermeer woonde, een paar jaar in Suriname. Ze komen elk jaar een paar maanden naar Nederland. Het binnenpark in de wijk De Leyens in Zoetermeer ademt inderdaad rust uiten het is zelfs windstil na alle wind van de afgelopen dagen. Sinds kort is het park verfraaid met speelse elementen als stapstenen in de vijver en boomstronken waar je over heen kunt springen. Daar mogen we ons uitleven in de natuur, nodigt Jannie ons uit en de symbolische bloemen plukken die er als vlaggetjes zijn geplant. De natuur in dit park doet haar denken aan wat zij onlangs in Berlijn zag: heel mooie schoolpleinen. Zo moeten alle schoolpleinen in Nederland eruit zien, ja hier zie je zelfs de mooiere wereld die wij zo graag willen.

Schilderij

We lopen naar de tweede pleisterplaats, de tuin van een van de bezoekers, waar Jacqueline Veth een van haar schilderijen laat zien. Het verhaal dat zij erbij vertelt, maakt veel duidelijk. 

Lees verder op VolZin.nu

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *