Grachtenfestival Amsterdam 2012

Grachtenfestival 2012 laat zien dat Amsterdam en klassieke muziek voor elkaar gemaakt zijn

Amsterdam – Het wordt een prachtige zomer vol klassieke muziek in Amsterdam. Tijdens de jubileumeditie presenteert het Grachtenfestival een prachtig programma vol verrassingen en maakt zo tien dagen lang van Amsterdam een muzikale belevenis. Dat kan zijn door een bijzondere locatie, de unieke combinatie van musici of het afwisselende programma. Het festival komt dit jaar nog meer dan voorheen naar de mensen toe met voorstellingen door heel Amsterdam. Het Grachtenfestival opent op vrijdagavond 10 augustus met een openluchtconcert op een ponton op de Kloveniersburgwal, ter hoogte van het Compagnietheater.

Amsterdam – Het Grachtenfestival presenteert dit jaar voor de 15e keer een uitdagend en divers programma. Tien dagen lang staat heel Amsterdam in het teken van het Grachtenfestival en biedt het alle ruimte voor klassiek. Het Grachtenfestival staat bekend om zijn verrassende en vernieuwende karakter en geeft daar ook dit jaar een mooie invulling aan. Deze feestelijke jubileumeditie laat zien dat klassieke muziek voor iedereen toegankelijk is.

In een aangrijpende opera over haat en hartstocht spelen de aria’s uit Puccini’s bekendste opera’s ‘La Bohème’, ‘Tosca’, ‘Turandot’, ‘Madame Butterfly’ en ‘Suor Angelica’ de hoofdrol. Samen vertellen ze het verhaal over twee operazangers wiens liefde voor elkaar is gedoofd, maar die nog avond aan avond overtuigend moeten zingen over liefde voor elkaar als toneelgeliefden.

In een festival met het thema ‘Liefde’ kan natuurlijk de klassieker ‘Romeo & Julia’ niet ontbreken. EnsembleCaméléon stak het werk van Shakespeare in een modern jasje. Dichter Ilja Leonard Pfeiffer herschreef het verhaal tot een chat voor twee personen met verschillende culturele achtergronden.

Het Cello8ctet Amsterdam speelt in de toekomstige metrotunnel van de Noord/Zuidlijn. In deze minimalistische omgeving brengen zij de compositie ‘Canto Ostinato’ van Simeon ten Holt ten gehore. Met een minimaal aantal noten betuigen zij hun liefde voor muziek.

In de serie ‘Jong geleerd’ dragen musici die al jaren meedraaien, zoals mezzosopraan Claron McFadden, hoboïst Alexei Ogrintchouk, pianist Paolo Giacometti en cellist Pieter Wispelwey hun liefde voor muziek over op een nieuwe generatie aanstormend talent. We kunnen daarbij genieten van Ensemble Odyssee, harpist Remy van Kesteren, pianist Hannes Minnaar en de Fancy Fiddlers. Het feit dat ‘meester’ en ‘leerling’ verschillende instrumenten bespelen, draagt zeker bij aan het bijzondere karakter van deze serie.

Natuurlijk ontbreekt ook de winnaar van het Grachtenfestival Conservatorium Concours 2012 niet op het Grachtenfestival. Celliste Lidy Blijdorp laat zien en horen waarom zij het concours, dat op 26 februari werd gehouden, won. En ook de winnaar van de GrachtenfestivalPrijs 2011, mezzosopraan Karin Strobos, geeft acte de présence. Samen met pianiste Else Sterk brengt zij een programma met werken van Berlioz ten gehore.

Kaartverkoop
Het Grachtenfestival 2012 telt meer dan 170 concerten op ruim 60 locaties. De concerten in de (hotel)tuinen, op de pontons/op het water en op de pleinen zijn gratis, voor de overige concerten moet kaartjes gekocht worden. De kaartverkoop (via grachtenfestival.nl en de Ticketshop van het Uitburo Amsterdam) start vandaag. Let op: sommige locaties hebben een geringe capaciteit, dus koop nu alvast toegangsbewijzen op www.grachtenfestival.nl.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *