Google Mens

Google is bezig met het project Baseline Study dat als doel heeft de gezonde mens volledig in kaart te brengen. Hoe zal dat de menselijke gezondheid kunnen helpen en kleven er ook gevaren aan?

Duizenden proefpersonen

Google verzamelt met het project Baseline Study in wezen alleen maar genetische en moleculaire informatie die gewonnen wordt van proefpersonen. Het voordeel van massale data is dat afwijkingen gemakkelijker in kaart te brengen zijn, waardoor ook behandeling voor ernstige afwijkingen eerder op gang kan komen. Dit kan een zeer grote impuls geven aan het preventieve potentieel van de medische wetenschap.

Dit beperkt zich overigens niet tot afwijkende genen die sommige mensen hebben, het kan zich ook richten op genen die voordeel opleveren die de meeste mensen niet hebben. Als bekend is dat het iemand aan genen ontbreekt waardoor voedsel snel kan worden afgebroken, kan dit al op jonge leeftijd worden vastgesteld en kan het dieet en de leefwijze hierop al vroeg worden aangepast.

Ook een beetje eng

Het is natuurlijk ook wel een beetje griezelig als er een enorme database bestaat met alle gegevens van de menselijke genen daarin opgeslagen. Google zal ongetwijfeld met diens rekenkracht nieuwe patronen op het spoor kunnen komen, maar het geeft ons ook een genetische map, een ideaalbeeld wellicht van de perfecte mens, die gebruikt kan worden om zij die er van afwijken mee te veroordelen.

Als het project eenmaal zo’n map oplevert geeft dat een heel concreet ideaalbeeld van de genetisch volmaakte mens, gebaseerd op maatschappelijke normen die nu bestaan. Eng wordt het bovendien als het wetenschappelijke onderbouwing van eugenetische ideologieën uiteraard.

Vraag is echter wel of dit dan de schuld van het instrument is en of dit soort risico’s het ondernemen van een dergelijk project ooit kunnen of mogen ondermijnen. Het directe medische voordeel is uiteraard zeer duidelijk en het zou goed kunnen dat Google de medische wetenschap met dit project grondig kan verbeteren.

Lees meer over dit onderwerp in het artikel Google’s New Moonshot Project: the Human Body op de site van the Wall Street Journal.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *