Goede voornemens (2) – stop met twijfelen!

In deel 1 van deze serie vroeg ik je na te denken over wat écht belangrijk voor je is. Als je dat weet, is het makkelijker om je in te zetten, zelfs voor taken die op zichzelf wat minder leuk zijn.

Zelfvertrouwen
Belangrijk is ook dat je genoeg zelfvertrouwen hebt. Geloof je dat je in staat bent om je goede voornemens ook echt waar te maken? Of denk je bij voorbaat al dat het je toch niet gaat lukken? Als je weinig zelfvertrouwen hebt, kan dat er voor zorgen dat je je goede voornemens inderdaad niet kunt waarmaken. Je krijgt dan te maken met een self-fulfilling prophecy: je denkt dat je het toch niet kunt, dus je gaat het niet eens meer serieus proberen en dan lukt het je dus inderdaad niet. Kortom: genoeg vertrouwen in je eigen kunnen is belangrijk!

Hoe kan je dat vertrouwen vergroten als je er nog niet genoeg van hebt?

Inspiratiebron
Wie inspireert jou om je goede voornemens vol te houden? Weet je iemand die al heel goed is in wat jij graag wilt? Iemand die al een heel opgeruimd bureau heeft of een opgeruimd huis, iemand die vaak gaat sporten of altijd heel gezond eet? Verdiep je eens in de achtergrond van deze persoon: is iemand een geweldig succesvolle zakenvrouw, dan is ze dat vast niet altijd al geweest. Ook zij heeft hier hard voor moeten werken. Waarschijnlijk lukte bij haar ook niet alles in één keer. Ze onderscheidt zich door haar vermogen om niet op te geven als het tegenzit. Gebruik dit gegeven als inspiratie op de momenten dat je het zelf even moeilijk hebt om je goede voornemens vol te houden. 

Successpiraal
Kleine succesjes helpen je om grotere successen te behalen. Hoe dat werkt? Succes geeft zelfvertrouwen en een groter zelfvertrouwen leidt ertoe dat je minder snel opgeeft bij het opvolgen van je goede voornemens. En daarmee is de kans op succes weer groter. Stel jezelf dus kleine, haalbare doelen. Die hoeven niets te maken te hebben met je goede voornemers. Als je de doelen maar kunt halen! De succesjes die je behaalt met deze doelen vergroten je zelfvertrouwen en helpen je om je goede voornemens vol te houden.

Lees ook:
Goede voornemens (1) – wat is écht belangrijk voor jou?
Goede voornemens (3) – zorg voor focus! 

Foto: madlyinlovewithlife/Flickr.com

Welmoed Verhagen
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *