Godsdienstvrijheid en genderongelijkheid

Een laag niveau van religieuze vrijheid kan samenhangen met een hoge genderongelijkheid. Hoe valt dat te verklaren?

De Islamitische Staat

Het artikel van the Weekly Number dat beweert dat beperkte godsdienstvrijheid kan samenhangen met hoge genderongelijkheid begint met het geval van de IS. Over IS wordt wel verteld dat ze vrouwen in sexuele slavernij stoppen, dat er sprake zou zijn van verkrachting en dat ze vrouwen zouden verkopen als sexslaven. Het zijn aangrijpende verhalen. Tegelijkertijd lijkt het wel mogelijk te zijn voor vrouwen om zich vrijwillig aan te sluiten bij de IS, waar zij niet aan zulke vernederingen worden blootgesteld. Het is een interessant contrast dat geschetst wordt. Hoe valt dat te begrijpen?

Een superieure opvatting

De verklaring wordt gezocht in het het feit dat de IS de eigen ideologie en de eigen religieuze opvattingen als superieur beschouwt. Het is inderdaad al langer bekend dat IS andere geloven niet zou tolereren en hard op zou treden tegen aanhangers van een ander geloof. Het mishandelen en zelfs sexueel uitbuiten van vrouwen wordt door de auteurs van het artikel dan aan de hand hiervan verklaard: omdat er neergekeken wordt op een afwijkend geloof of een afwijkende ideologie worden de aanhangers daarvan ook als inferieur beschouwd. Wat er dan met ze zou gebeuren zou eigenlijk niet veel uitmaken omdat ze dan niet echt als volwaardig menselijk beschouwd zouden worden.

Vernedering

Het is een verdrietige maar toch zeer interessante analyse. Hij doet denken aan de stellingen van Abram de Swaan die niet al te lang geleden in een artikel op Zinweb ook werden gepresenteerd. In dat artikel kwam ook al de stelling voorbij dat het vaak het idee van een andere groep mensen als absoluut inferieur, schuldig aan misdaden en walgelijk is die de mishandeling er van kan goedpraten. Vaak is dit oordeel gebaseerd op een relatief arbitrair onderscheid. Sexuele mishandeling werd toen ook al genoemd als een bewust strategisch middel om deze gehate groep mee te vernederen.

Economisch verlies

Interessant is ook dat in het artikel gesproken wordt over de samenhang tussen religieuze intollerantie en de beperkte mogelijkheid voor vrouwen om bij te dragen aan de economie. Dit punt kwam niet al te lang geleden ook al voorbij in een artikel van Zinweb. Dit behandelde het feit dat in Iran was besloten om het aantal toelatingen van vrouwen tot universiteiten een halt toe te roepen. Het gaat in dat geval weliswaar om het uitsluiten van vrouwen binnen de eigen religieuze groep en niet er buiten, maar het feit dat er niet veel religieuze competitie is die kritiek zou kunnen formuleren op dit besluit en het kan veroordelen kan wel laten zien dat er ook hier wellicht een verband kan bestaan.

Lees het volledige artikel As IS subjugates women, NEW analysis shows gender inequality HIGH as Religious Freedom is LOW op de site van the Weekly Number.

Afbeelding: Julia Manzerova via Compfight cc

Lucas van Heerikhuizen
Lucas van Heerikhuizen is afgestudeerd als master in de godsdienstwetenschappen. Momenteel is hij werkzaam als webdeveloper en WordPress docent. Tevens is hij actief als redacteur voor Zinweb.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *