God verdwijnt uit de Amerikaanse krant

In het Friesch Dagblad stond een aardig stukje dat een onderzoek beschrijft naar het gebruik van religieuze woorden in de Amerikaanse krant de New York Times. De frequentie van die woorden neemt af, zo wordt gesteld. Wat kan dat betekenen?

Secularisatie in de Verenigde Staten?

Waarschijnlijk zullen veel mensen de Verenigde Staten sterk associeren met religieuze diversiteit. Van de fundamentalistisch Christenen tot de Mormonen en van televangelism tot Scientology, niemand zal ontkennen dat de Verenigde Staten een vruchtbare grond is voor nieuwe vormen van religie. Het beeld is ook dat de diversiteit van religie in de Verenigde Staten groot is, maar dat ook de devotie van de gemiddelde Amerikaan sterk is. Sommigen zien hier zelfs verband in, waar sommigen stellen dat als er zoveel diversiteit is en zo veel onderlinge competitie bestaat, religie in het algemeen meer opvalt en mensen wellicht sneller geneigd zijn ook betrokken te raken bij een religieuze organisatie.

Maar het lijkt er nu toch op dat ook in Amerika de secularisatie toeslaat. Een onderzoek naar de frequentie van woorden als kerk, geloof en God kan uitwijzen dat de belangstelling toch lijkt af te nemen in het algemeen. De frequentie van die woorden, zo wijst het stuk uit, neemt gestaag af sinds het midden van de negentiende eeuw. Het nieuws lijkt minder ruimte te bieden voor godsdienst, waar het minder wordt behandeld en waar waarschijnlijk ook de invloed, moreel maar ook politiek, van religieuze partijen afneemt.

Vermindering of verandering?

Wat kan dit betekenen? Uiteraard is er niet al te veel gewicht toe te kennen aan een bescheiden onderzoek naar woordgebruik in een enkele krant. Toch past het idee wel in een bredere trend die sommigen lijken waar te nemen: religie speelt een steeds minder belangrijke rol in de Verenigde Staten. Dit wordt echter ook wel weersproken, waar mensen stellen dat religie niet zozeer verdwijnt maar eigenlijk alleen maar verandert. Zingeving vindt volgens dit idee nog altijd wel degelijk plaats, maar de manier waarop verandert. Woorden als God, geloof en kerk kunnen daarbij inderdaad juist afnemen in gebruiksfrequentie.

Er zijn inderdaad nieuwe vormen van religie te ontdekken. Groepen die zich richten op het zelf lijken juist vaak in opkomst te zijn. De psychologisering zet immer door, waar zelfreflectie nog altijd belangrijk wordt geacht. Er bestaat een roep om rust in een drukke moderne tijd, waar bijvoorbeeld een beweging als mindfulness op inspeelt. Rituelen waar stilte wordt opgezocht om rust te vinden en om jezelf te leren kennen lijken de plaats in te nemen van meer traditionele vormen van religie. Niet alleen zijn dit nieuwe rituele vormen om met moderne problemen om te kunnen gaan, het biedt ook de kans om gelijkgestemden tegen te komen. De behoefte om deel uit te maken van een groep van gelijkgestemden lijkt nooit te verdwijnen en ook hiervoor worden nieuwe vormen gevonden, weg van de kerk.

Het is een interessant stuk dat een trend die gaande is in de Verenigde Staten, weg van het institutionele geloof en misschien wel op weg naar nieuwe vormen van religie, kan illustreren.

Lees het volledige artikel Kranten als spiegel van christelijk leven op de site van Friesch Dagblad.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *