'God is ieder ogenblik nieuw'

Op de geboortedag van Edward Schillebeeckx – 12 november – zal dr. Manuela Kalsky om 15.45 uur aan de VU haar oratie houden in het kader van de Schillebeeckx leerstoel, een initiatief van De Nieuwe Liefde en het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving (DSTS). In de ochtend vindt in De Nieuwe Liefde dit mini-symposium plaats. 

Centraal staat de vraag of, en zo ja hoe, religieuze diversiteit in het werk van Edward Schillebeeckx voorkomt. Hermann Häring en Peter Nissen geven hun visie op deze kwestie. Huub Oosterhuis benadert de vraag vanuit de gesprekken die hij met de theoloog voerde. Kalsky gaat nader in op waar zij de bijdrage van Schillebeeckx aan het theologische debat over de multiculturele en multireligieuze samenleving ziet. Voorzitter en gespreksleider: Jacobine Geel. 

Over de deelnemers

  • Hermann Häring is emeritus hoogleraar dogmatiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
  • Peter Nissen is hoogleraar spiritualiteitsstudies aan de Radboud Universiteit Nijmegen en voorzitter van het DSTS-bestuur.
  • Huub Oosterhuis is dichter en initiatiefnemer van De Nieuwe Liefde, Amsterdam. 
  • Manuela Kalsky is directeur van het DSTS en bijzonder hoogleraar Edward Schillebeeckx leerstoel voor Theologie en Samenleving.
  • Jacobine Geel is theologe, televisiepresentatrice en columniste.

Over de leerstoel
Manuela Kalsky bekleedt vanaf 2012 de Edward Schillebeeckx leerstoel voor Theologie en Samenleving aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. De leerstoel is een initiatief van De Nieuwe Liefde en het Dominicaans Studiecentrum. In de geest van de Dominicaanse theoloog Edward Schillebeeckx richt het onderzoek zich op actuele, maatschappelijke kwesties. Een van de belangrijkste speerpunten is na te gaan hoe we ons samen thuis kunnen voelen in Nederland: oude en nieuwe Nederlanders. Met een team van academici wordt hiervoor interdisciplinair onderzoek verricht. De titel van de oratie van Manuela Kalsky luidt: ‘Maak het verschil! Over religieuze diversiteit en het verlangen naar een nieuw wij.’

Bron: Denieuweliefde.com

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *