'God geeft mij rust'

Afgelopen zaterdag kwam ik hem weer eens tegen, de uitspraak: ‘God geeft mij rust’. In dit geval kwam hij uit de mond van Mona Keijzer, nummer 2 op de CDA-lijst voor de komende verkiezingen. Ze werd geïnterviewd door De Volkskrant, en de uitspraak stond als een lokkertje op de voorpagina. In het interview zelf werd er niet dieper op ingegaan, maar mijn gedachten bleven er haken.

Het is een veelgebruikte oneliner in de wereld van geloof en religie. De kerkvader Augustinus werd er al beroemd mee. ‘Ongerust is ons hart, totdat het zijn rust vindt in u,’ sprak hij God. En ik zelf wens elke zondag de kerkgangers iets dergelijks toe als ik de zegen uitspreek met daarin de woorden: ‘De vrede van God zal uw harten en gedachten bewaren.’

Maar ik moet bekennen dat ik zelf weleens onrustig wordt van al die nadruk op vrede en rust. Is niet ook het omgekeerde waar: dat God soms onrustig maakt? Neem alleen al de verborgenheid van God. Soms merk je iets van God, maar vaak lijkt Hij zich achter de horizon van ons leven schuil te houden. Dan zoek je zijn aanwezigheid. Lastig! Rusteloos makend! Maar zulke perioden kent het geloofsleven toch ook?

Ik sluit trouwens niet uit dat God zelf ook weleens de hand heeft in perioden van onrust. Want wij kunnen ons van onze kant ook weleens te weinig aan Hém laten zien. Dan blijven we onder de maat. Gaan we op in onszelf. Dan kan ons hart ons gaan aanklagen, zoals Huub Oosterhuis ooit schreef. Behoorlijk vervelend. Maar wel een heilzame onrust.

Daarom zou ik weleens een politicus of andere bekende Nederlander willen horen zeggen: ‘God maakt het mij soms behoorlijk lastig!’ Dat klinkt misschien niet als reclame voor God. Maar wij hoeven God niet te redden. God moet ons redden – ook van onze religieuze vrede als die te gezapig of zelfgenoegzaam is. Al wil ik daarmee niet zeggen dat de rust van Mona Keijzer zo is. Ik gun haar haar rust. Haar toekomst zal al turbulent genoeg zijn, als ik de peilingen zo bekijk

Piet van Die
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *