Gnostiek en flow, nieuw boek van Marlies Terstegge

Op de eerste dag van de ‘maand van de spiritualiteit’ (november 2011) is een prachtig nieuw boek verschenen. Het is van Marlies Terstegge en het gaat over ‘flow’ en ‘geluk’. Waarom vind ik dit boek nu zo bijzonder? Laat ik eerst iets vertellen over Marlies Terstegge zelf.

Ruim twintig jaar geleden begon ze een praktijk als psychotherapeute. Zoals zoveel aankomende psychotherapeuten begon ze daaraan met optimistische verwachtingen over haar mogelijkheden mensen gelukkig te maken, zo vertelde ze me. Maar haar ervaringen pakten anders uit. Ze zag veel mensen met vaak vreselijke traumatische ervaringen. Die kon ze wel helpen, maar slechts tot op zekere hoogte. Mensen kwamen bij haar en ze kon ze helpen ontdooien, en daar was ze best wel goed in, maar dan stopte het. Want deze vraag bleef steeds hangen: Wat doe je met je leven als je je trauma’s verwerkt hebt? Hoe breng je mensen van nul graden tot warme, gelukkige persoonlijkheden? Hoe kun je mensen helpen tot hun recht te komen, hun menselijk potentieel te ontplooien en daarmee gelukkig te worden?

Daar kon ze aanvankelijk niet mee verder in haar praktijk, eenvoudigweg omdat ze daar niet voor geleerd had en omdat de verzekering zo’n behandeling dat niet betaalt. Maar omdat die vraag steeds terugkwam is ze gaan pionieren. Binnen de mogelijkheden van haar praktijk is ze eigen strategieën gaan ontwikkelen om mensen verder te helpen dan alleen maar ontdooien. Dat heeft ertoe geleid dat ze met haar baan als psychotherapeut bij het Riagg heeft opgezegd en een eigen praktijk is begonnen.

Parallel aan haar eigen onderzoek verschenen er in de wetenschappelijk literatuur steeds meer bijdragen over de zogenaamde positieve psychologie. Er is ondertussen heel veel onderzoek gedaan naar hoe mensen functioneren die zichzelf gelukkig noemen. Hoe zitten levens in elkaar van mensen die zeggen hun bestaan als zinvol te ervaren? Wat maakt mensen gelukkig?

Het bijzondere van het nieuwe boek van Marlies Terstegge is dat ze haar ervaringen van ruim twintig jaar psychotherapie weet te koppelen aan dat wetenschappelijke onderzoek. Pionierend in haar eigen praktijk, wist ze zich gesteund door nieuw wetenschappelijk onderzoek. Die combinatie van praktijk en theorie alleen al maakt haar nieuwe boek bijzonder. 

Ik heb haar boek gelezen en ik ben onder de indruk. Het raakt me ook persoonlijk. En dat wil ik graag nader uitleggen. Ik houd me al vele jaren bezig met de gnostiek als een spirituele traditie. Die traditie was nagenoeg verdwenen uit onze cultuur, maar is weer opgebloeid na de vondst bij Nag Hammadi van oude gnostische teksten uit de begintijd van het christendom. De essentie van die gnostische teksten kun je kort samenvatten met een citaat daaruit: ‘Mens, sta op en herinner jezelf.’ De gnostiek gaat erover dat je kunt vergeten wie je werkelijk bent en dat er een spiritueel pad is, een spirituele strategie zou je ook kunnen zeggen, om weer te ontdekken hoe het is om jou te zijn als uniek mens, met jouw unieke mogelijkheden. En dat niet alleen. De herontdekking van je ware zelf brengt je ook in een bepaalde zijnstoestand. In de gnostiek heet dat de volheid. Marlies Terstegge noemt het ‘flow’.

De gnostiek als spirituele traditie is ouder dan het christendom en is dus niet specifiek christelijk. De teksten die bij Nag Hammadi werden gevonden tonen je slechts een joods-christelijke variant van een meer omvattende traditie, die je bijvoorbeeld ook in de mysteriescholen van de klassieke oudheid tegenkomt. 
Wat ik nu zo bijzonder vindt aan het boek van Marlies Terstegge is dat ik daarin meteen allerlei oude gnostische concepten herken. Alleen noemt zij ze niet zo. Maar de inzichten zijn hetzelfde. Haar boek staat los van enige religieuze traditie. Ik vind het juist daarom werkelijk indrukwekkend hoe zij als pionier in haar eigen praktijk het spirituele pad van de gnostiek als het ware weer zelf ontdekt en opnieuw verwoord heeft. “Ik heb het zien gebeuren” zegt ze zelf, “in de ogen van mijn cliënten als ik de beperkingen van mijn vak als psychotherapeut overtrad en in het persoonlijk contact met hen nieuwe wegen zocht. Dat vertelde mij dat ik op de goede weg zat. Zo ging ik stap voor stap verder.”

De teksten van Nag Hammadi zijn gekleurd door hun tijd, taal en cultuur. Marlies Terstegge maakt de wezenlijke inzichten van de gnostiek weer zichtbaar en ervaarbaar in hedendaagse taal en daarmee opnieuw toegankelijk, zonder eerst ergens bij te hoeven horen.  En ze heeft er een werkbaar pad van gemaakt. Haar boek bevat niet alleen haar zelfverworven inzichten over zelfrealisatie, het is ook een praktisch werkboek, met vragenlijsten en oefeningen die je helpen, zoals de gnostiek dat zegt, jezelf te herinneren en daar gelukkig mee te worden en er ook anderen gelukkig mee te maken. Want gelukkig worden doe je volgens de subtitel van haar boek wel zelf, maar niet alleen.

En waarom raakt me dat nu zo? Ik herken veel. Ik ben ook mijn eigen weg gegaan. Mijn persoonlijke inzichten en levenservaring, toegepast in mijn eigen praktijk, herkende ik in de teksten van Nag Hammadi, met name het Thomas-evangelie. Dat vond ik een grootse ontdekking. En daar sta ik nog steeds achter. Dat moet ook zo blijven. Maar Marlies Terstegge gaat een stap verder. Ze maakt dat allemaal los van Nag Hammadi. Daar ben ik blij mee. Het voelt alsof ik zelf iets los kan laten. Het gaat verder, los van mij. Ik voel me gerustgesteld. Het komt goed, zoiets. 

Dit zijn de gegevens:
Marlies Terstegge,
Geef flow aan je even, Gelukkig worden doe je zelf.
Uitgeverij Lannoo
ISBN 9789020998160.

Steun Zinweb: bestel dit boek bij boekhandel Kirchner

Bram Moerland
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *