Geschiedenis van het begrip ´delen´

Wat betekent het eigenlijk, delen? Is dat iets puur altruïstisch, heeft het te maken met naastenliefde, of doen we het eigenlijk uit eigenbelang? Een wandeling langs de geschiedenis van het begrip ‘delen’, tot en met het delen op de social media, in een essay van socioloog Nicholas John.

Sharen, het Engelse woord voor ‘delen’, betekent inmiddels iets delen op het internet. Het is sinds 2005 de algemene term voor wat tot dan toe onder allerlei woorden bekend was: verspreiden, geven, verwijzen. 

Maar naast de geschiedenis van dat begrip, zouden we ons ook af kunnen vragen wat het eigenlijk betekent als je iets deelt online. Is het omdat je zelf geïnspireerd raakte door een foto, een tekst, een video, dat je het maar ‘op internet gooit’? Is het puur in het belang van de ander?

Of wil je misschien laten zien wie je bent door middel van de informatie die je deelt. Zou je vroeger je vrienden op hebben gebeld, of tijdens een verjaardagsfeestje enthousiast hebben verteld over wat je hebt gezien, meegemaakt? En zitten we nu tijdens feestjes leuke filmpjes en liedjes met elkaar te delen – omdat we hebben verleerd er zelf over te praten?

Is delen dan wel zo goed, wel zo menselijk? Of begint onze deel-cultuur onze identiteit te vormen, en verschuilen we ons steeds meer achter de uitingen van anderen? 

Meer vragen dan antwoorden. En dat is misschien juist wel heel waardevol.

Lees het hele artikel “Een (heel) beknopte en leerzame geschiedenis van het begrip ‘delen’” op de website van De Correspondent. 

Afbeelding: ePublicist via Compfight cc.

Nicole des Bouvrie
(@Nobyeni, Nobyeni.nl) is afgestudeerd in de hedendaagse filosofie (PhD) en werkzaam als freelance filosofe, schrijfster en consultant. Ze leest veel, en is voornamelijk geïnteresseerd in waarheid en waarachtigheid, filosofie, kunst, en het leven.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *