Generatie Y: Jong & Eerlijk!?

De huidige generatie Y is in sommige opzichten erg actief als sociale ondernemers die zich niet enkel laten leiden door geld. Zij zetten zich liever in voor eerlijkheid, duurzaamheid en armoedebestrijding. Morgen gaat de Max Havelaar lezing hierover.

Lezing
In deze lezing, georganiseerd in samenwerking met onder andere de Erasmus Universiteit Rotterdam, wordt niet alleen ingegaan op de ambities van deze generatie Y – jongeren geboren na 1980. Ook worden de uitdagingen belicht. Want het is heel leuk en aardig, die Nederlandse ondernemers die een eerlijkere markt op te willen zetten voor eerlijke chocolade, telefoons en koffie. Maar is een leuke verpakking wel genoeg?

Bedenkingen
Want terwijl steeds meer ‘eerlijke’ of fairtrade producten verkocht worden, groeit de armoede. Het is mooi dat ondanks de wereldwijde financieële crisis de consument wel iets meer uit wil geven aan een goed product waarvan wordt gecommuniceerd over de oorsprong, en de manier van productie. Het is ook heel mooi dat we blijkbaar dus iets bij willen dragen, als individu en als samenleving. Maar is het wel genoeg?

Inzet
En dat maakt deze lezing wellicht wel zo interessant: omdat ze zich af durven vragen of de inzet van een nieuwe generatie ondernemers wel de radicale verandering zal bieden die nodig is. Maar is de vraag die gesteld wordt eigenlijk wel de juiste? Ze vragen zich af of “deze nieuwe ondernemers wederom dezelfde fouten zullen maken als hun voorgangers?” 

Juiste vraag
De juiste vraag is natuurlijk niet een vergelijking met een groep die geen verandering in werking heeft gesteld. Of althans niet de verandering die noodzakelijk is om niet alleen armoede uit de wereld te helpen, maar ook om de toekomst van de planeet te waarborgen. De juist vraag kun je vinden door te kijken wat er nodig is. Een constructieve vraag waarbij het niet gaat om het afwenden van fouten, maar het omarmen van mogelijkheden. 

Meer informatie over de lezing. (Engelstalig)

Afbeelding: MoHotta18 via Compfight cc.

Nicole des Bouvrie
(@Nobyeni, Nobyeni.nl) is afgestudeerd in de hedendaagse filosofie (PhD) en werkzaam als freelance filosofe, schrijfster en consultant. Ze leest veel, en is voornamelijk geïnteresseerd in waarheid en waarachtigheid, filosofie, kunst, en het leven.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *