Gemeenteraadsverkiezingen

19 maart mogen we naar de stembus, om onze vertegenwoordigers te kiezen. Ditmaal op gemeente-niveau. Dat gaat er dus over hoe mijn stad bestuurd wordt de komende vier jaar. Je zou zeggen dat deze verkiezing dus voor mij heel belangrijk is. Dat ik me er meer op voorbereid en over nadenk dan als ik een landelijke stem uit mag brengen.

Maar ik betrap me erop dat dat voor mij helemaal niet zo is. Dat is toch raadselachtig. Eerlijk gezegd heb ik geen flauw idee wat ik moet stemmen. Landelijk stemmen vind ik makkelijker. De belangen zijn weliswaar groot, maar de besluiten zijn ver weg, en gelden voor iedere Nederlander. Dan kan ik me richten op het mensbeeld dat achter het partijprogramma ligt. De voornemens en beloften van iedere partij zijn immers onderhevig aan coalities en regeerafspraken. Maar het mensbeeld dat een partij voorstaat, daarvan kan ik verwachten dat dat een consistente lijn ónder de compromissen vormt. Landelijk laat ik me dus leiden door de filosofie van een partij over mens en milieu.

Maar in mijn gemeente? Het lijkt wel of ik er te dicht op zit om te kunnen zien welke filosofie de plaatselijke partijen aanhangen. Dat is een kant. Ook spelen er de plaatselijke kwesties, en die raken mij persoonlijk veel directer dan landelijke besluiten. Een partij pleit voor eenrichtingsverkeer in mijn straat. Ja, dat wil ik ook. Maar het mensbeeld van die partij kan ik niet onderschrijven. Wat laat ik dan voorgaan? Mijn eigen belang, of de onderliggende filosofie ofwel het mensbeeld? En is dat eigenlijk ook niet een thema waar we de laatste jaren flink mee aan het worstelen zijn? na alle jaren waarin we geleerd hebben assertief te zijn en voor ons eigen belang op te komen? Waar kunnen we weer leren om onszelf te zien als deel van een geheel, waar we ons willen invoegen? Vroeger werden we in een sociale structuur geboren, voelden ons daar vaak ook gevangen in. Maar nu staan we veelal zonder grotere structuur. Deel uitmaken van een groter geheel is nu vrije keus. De bijbehorende vaardigheden…tja, die moeten we op nieuw leren.

Maar als ik nu bedenk hoe ik wil stemmen voor mijn stad, laat ik toch het algemeen belang, dus mijn visie op mens en maatschappij, prevaleren boven mijn eigenbelang.  Dan maar geen eenrichtingsverkeer in mijn straat ;-(

Afbeelding: Sietske/Wikimedia Commons

Elizabeth van Wensveen
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *