Gelukkig vanwege musea – zingeving in het leven

Wat maakt je gelukkig, wat maakt het leven zinvol? Misschien zijn het twee hele verschillende vragen, misschien hebben ze wel alles met elkaar te maken. Recent onderzoek wees uit dat musea instellingen zijn die beide verbinden. Door Nicole des Bouvrie.

Musea maken gelukkig

Volgens verschillende onderzoeken maakt het bezoek aan musea je minder gestresst, minder eenzaam, minder gespannen en even gelukkig als het verdienen van een extra 5000 dollar. (Zie het onderzoek hier.) Oftewel: musea maken mensen gelukkig. Het is een soort brood en spelen voor de mens. En daarnaast draagt het bij aan het bestaan van kunst in het algemeen, want het geeft ook kunstenaars en menig ander een inkomen.

Dit alles roept bij mij nogal wat vragen op. Wat zorgt er voor dat juist musea gelukkig maken?

Verzamelingen

Musea zijn grote verzamelingen van materiële zaken, aangelegd door overheid, instelling of persoon. Er wordt een selectie gemaakt uit alls wat er in de wereld te vinden is, te zien is, en er wordt een rode lijn aangebracht. Dat kan een historische lijn zijn, of een andere progressieve ontwikkeling. Waardoor de bezoeker wordt geleid, en gevoerd en geleerd om te zien wat er verandert, wat er mooi is aan een bepaalde tijd, een bepaalde kunstenaar. Door veel te zeggen, door weinig te zeggen maar door te laten zien.

En misschien is juist deze nadruk op vooruitgang wat mensen gelukkig maakt. Niet omdat ze zichzelf zien als de laatste schakel tussen Picasso en Marlene Dumas. Maar juist omdat ze zichzelf herkennen in alle beelden, en ook in de ontwikkeling die gemaakt is. Want je bent er zomaar lid van, dat mensenras, en dat is wat er allemaal is voortgebracht.

Tegenhanger van het alledaagse

In die zin geeft het dus een mooie tegenhanger tegen de depressieve berichten in het nieuws. Ook daar wordt je geïnformeerd over wat je mede-mensen doen en laten, maar de progressieve lijn van ontwikkeling is daarin vaak ver te vinden.

Daarnaast werkt kunst en musea als kunst-opslagplaatsen en kunst-tentoonstellingplaatsen als een rustpunt van het alledaagse gedruis. Stilte, ruimte, licht. Een moment om jezelf te verbinden met jezelf, en met je medemensen, door middel van kunst.

Eigenlijk niet zo verwonderlijk dat je daar gelukkig van wordt.

Afbeelding: John Donges via Compfight cc.

Nicole des Bouvrie
(@Nobyeni, Nobyeni.nl) is afgestudeerd in de hedendaagse filosofie (PhD) en werkzaam als freelance filosofe, schrijfster en consultant. Ze leest veel, en is voornamelijk geïnteresseerd in waarheid en waarachtigheid, filosofie, kunst, en het leven.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *