Geloofinjeproject.nl

Op 1 september a.s. gaat het crowdfundingplatform Geloofinjeproject.nl online. Dit platform wil organisaties en groepen in Nederland de mogelijkheid bieden om voor nieuwe projecten op het snijvlak van religie en samenleving geld te werven in de vorm van crowdfunding.

Geloofinjeproject.nl is een initiatief van de Haëlla Stichting, Bureau Intermonde en Stichting Kerk en Wereld, en wordt ondersteund door Oase Media, Oikos en diverse fondsen. Stichting Geloofinjeproject zal het platform gaan beheren.

Zoals de naam al zegt, staat ‘geloven’ centraal op het platform. Zowel projecten die een specifiek religieuze focus hebben (bijvoorbeeld de verbouwing van een moskee of de aanschaf van een nieuwe kerkorgel) als projecten die vanuit religieuze inspiratie worden georganiseerd (bijvoorbeeld een nieuwe computer voor het straatpastoraat) kunnen straks op Geloofinjeproject.nl worden geplaatst. Nadrukkelijk is de website bedoeld voor alle religies en levensbeschouwingen.

Crowdfunding is inmiddels een bewezen vorm van financiering. In Nederland zijn tal van crowdfundingplatforms actief, waarvan een deel is gericht op investeringen en een deel – zoals Geloofinjeproject.nl – op donaties. Geloofinjeproject.nl is het eerste, brede platform in Nederland voor de religieuze sector. Greco Idema, eigenaar van Bureau Intermonde, heeft alle vertrouwen in het initiatief. “We hopen echt dat hiermee de ondernemersgeest in religieuze organisaties een beetje aangewakkerd wordt. Kijk eerst eens in je eigen netwerk of je geld bij elkaar kunt krijgen voor een nieuw project. Natuurlijk zijn er ook fondsen, maar daar stijgt veelal het aantal aanvragen terwijl er minder geld beschikbaar is. Samen met anderen kom je een heel eind.”

Geeske Zanen, directeur van de Haëlla Stichting, heeft ook alle vertrouwen in het project. “Het mooie is dat via crowdfunding mensen worden meegenomen in de ontwikkeling van het project, het levert veel draagvlak op. In principe is elk project welkom, maar projecten die gericht zijn op zieltjes winnen of duidelijk discriminerend zijn, zullen we weigeren.” Een belangrijk onderdeel van crowdfunden is het leveren van een tegenprestatie voor elke donatie. Zanen: “Wat de returns zijn, mogen de indieners uiteraard zelf weten. De groep mogelijke aanvragers die we hebben uitgenodigd om mee te denken, is bijzonder creatief hierin.”

Organisaties en groepen die een project willen plaatsen op Geloofinjeproject.nl kunnen contact opnemen met coördinator Esther Dwarswaard via info@geloofinjeproject.nl.  Via het platform zullen op termijn ook cursussen en trainingen aangeboden worden voor organisaties die meer willen weten over crowdfunding.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *