Geloof en politiek

Zinweb maakte de afgelopen jaren een aantal interessante videos over zingeving in de breedste zin van het woord. Deze maand delen we enkele series in een handig overzicht. Vandaag de serie geloof en politiek met onder meer Marleen Barth en Ruard Ganzevoort.

Ruard Ganzevoort

Op wat voor verschillende manieren laten politici zich door hun geloof inspireren in hun politieke handelen? Maakt het wat uit voor je politieke opvattingen of je je geloof op een vrijzinnige of orthodoxe manier beleeft? Relativeer je je politieke opvattingen meer als je ook je geloofsopvattingen relativeert? Wat is het verband tussen religieuze en politieke vrijzinnigheid? Deze en andere vragen komen aan bod in een reeks interviews in een nieuwe serie van Zinweb over geloof en politiek. In onderstaand filmpje komt Ruard Ganzevoort, hoogleraar praktische theologie aan de Vrije Universiteit, aan bod.

Julius Terpstra

Julius Terpstra studeerde geschiedenis in Leiden, is duo-raadslid in Leiden met de portefeuille Sport, Onderwijs en Studentenzaken en hij is sinds 2013 landelijk voorzitter van het CDJA. “Het is belangrijk dat jongeren betrokken raken bij de politiek, maar ik vind het ook belangrijk dat je in de politiek iets weet van een bepaald vakgebied. Daarom vind ik het belangrijk dat ik hierin de komende jaren ervaring in op ga doen.”

Marleen Barth

Politica Marleen Barth was parlementair verslaggever voor Trouw, ze was lid van deTweede Kamer, Provinciale Staten in Noord-Holland, voorzitter van CNV Onderwijs en voorzitter van het bestuur GGZ Nederland. Ze is lid van de Eerste Kamer. Barth komt uit een gereformeerd gezin. In tegenstelling tot haar familie zit zij bij de PvdA. “Ik zal niet zeggen dat ik het zwarte schaap van de familie ben, want zo werken we niet, maar ik ben wel het rode schaap.”

René Leegte

René Leegte is sinds 2010 lid van de Tweede Kamer namens de VVD. Voor zijn overstap naar de politiek werkte hij in het bedrijfsleven. Leegte is afkomstig uit een doopsgezind gezin en is nog steeds lid van een doopsgezinde kerk, ook al twijfelt hij veel over geloof. Over zijn opvattingen over duurzaamheid, waarom hij het begrip rentmeesterschap niet relevant vindt en over de overeenkomsten tussen de doopsgezinde en liberale tradities.

Gert-Jan Segers

Gert Jan Segers is politicus, zendeling en (roman)schrijver. Hij was directer van Mr. G. Groen van Prinsterer Stichting, het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie. Sinds 2012 is hij Tweede Kamerlid en sinds 2015 voorzitter van de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie. “Ik heb bewust gekozen voor een christelijke partij gekozen, omdat ik me verenig met mensen die bij een open bijbel politiek willen bedrijven, de één helt wat meer naar links de ander naar rechts, maar uiteindelijk is dat het motief dat je met elkaar deelt. Dat je allemaal geraakt bent door het evangelie.”

Zinweb Redactie
De redactie van Zinweb bestaat uit een team van bevlogen jonge journalisten. De redactie publiceert eigen artikelen of plaatst gastartikelen van experts. Raadpleeg de contactpagina voor een overzicht.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *