Geloof en politiek – Ruard Ganzevoort

In een nieuwe serie gaat Zinweb op zoek naar hoe een aantal Nederlandse politici geïnspireerd worden door hun geloof in hun politieke werk. De aftrap in deze serie wordt gegeven door hoogleraar praktische theogie en Eerste Kamerlid Ruard Ganzevoort.


See video

Op wat voor verschillende manieren laten politici zich door hun geloof inspireren in hun politieke handelen? Maakt het wat uit voor je politieke opvattingen of je je geloof op een vrijzinnige of orthodoxe manier beleeft? Relativeer je je politieke opvattingen meer als je ook je geloofsopvattingen relativeert? Wat is het verband tussen religieuze en politieke vrijzinnigheid? Deze en andere vragen komen aan bod in een reeks interviews in een nieuwe serie van Zinweb over geloof en politiek, waarin verder Gert-Jan SegersRené LeegteMarleen Barth en Julius Terpstra aan het woord komen.

We beginnen deze reeks met Ruard Ganzevoort. Hij voelt zich enigszins verwant met de vrijzinnige traditie, hij wil zich in elk geval progressief noemen in zijn denken over geloof, maar is ook kritisch op de vrijzinnigheid. Zelf heeft hij een bijzondere weg afgelegd. Afkomstig uit een tamelijk vrijzinnig protestants gezin, sloot hij zich aan bij Youth for Christ en werd dominee in de Nederlands Gereformeerde Kerk, een klein en vrij orthodox kerkgenootschap. Toen hij uit de kast kwam werd hij afgezet als dominee en maakte hij de overstap naar de wetenschap. Hij is nog steeds gelovig, maar is geen lid meer van een kerk. Recent baarde hij opzien in theologenland met zijn pamflet Spelen met vuur, waarin hij betoogt dat de theologie haar claim op de waarheid op moet geven.

Ruard Ganzevoort is hoogleraar praktische theologie aan de VU. Daarnaast is hij sinds 2011 senator voor GroenLinks. Bovendien is hij voorzitter van de Linker Wang, een platform voor geloof en politiek binnen GroenLinks. Met enige regelmaat laat hij zijn stem horen in debatten over (vrijzinnig) geloof en politiek. We interviewden hem in de prachtige tuin van het hotel dat hij samen met zijn man exploiteert.

Een eerder interview met Ganzevoort op Zinweb: GL-senator: minderheid en meerderheid in balans.

Dit filmpje is gemaakt voor de Nieuwe Vrijzinnige Omroep door:
Annerike Hekman (Onival producties): camera, regie en montage
Ruben Altena: redactie en interview 

Ruben Altena
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *