Geloof en politiek – Marleen Barth

In de vierde video in de serie over geloof en politiek vertelt Marleen Barth, Eerste Kamerlid voor de PvdA, over haar geloof en haar politieke idealen.


See video

Op wat voor verschillende manieren laten politici zich door hun geloof inspireren in hun politieke handelen? Maakt het wat uit voor je politieke opvattingen of je je geloof op een vrijzinnige of orthodoxe manier beleeft? Relativeer je je politieke opvattingen meer als je ook je geloofsopvattingen relativeert? Wat is het verband tussen religieuze en politieke vrijzinnigheid? Deze en andere vragen komen aan bod in een reeks interviews in een nieuwe serie van Zinweb over geloof en politiek, waarin verder Ruard Ganzevoort, Gert-Jan Segers, René Leegte en Julius Terpstra aan het woord komen.

Marleen Barth werd geboren in een ARP/CDA-gezin en noemt zich ‘het rode schaap van de familie.’ Toen ze zeven was stapten haar ouders over van de gereformeerde naar de katholieke kerk. Zelf heeft ze meerdere keren overwogen de katholieke kerk te verlaten, maar ze heeft telkens besloten lid te blijven, vooral omdat ze haar zoon een dergelijke overgang niet aan wilde doen.

Barth werkte als parlementair verslagger voor Trouw, voordat ze in 1998 de overstap naar de politieke praktijk maakte door haar verkiezing als lid van de Tweede Kamer voor de PvdA. In 2002 werd ze niet herkozen. Na het fractievoorzitterschap in de Provinciale Staten werd ze in 2011 fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer. Naast haar parlementaire werkzaamheden was ze tot voor kort voorzitter van GGZ Nederland en is ze voorgedragen als vice-voorzitter van de KNMP.

Dit filmpje is gemaakt voor de Nieuwe Vrijzinnige Omroep door:
Annerike Hekman (Onival producties): camera, regie en montage
Ruben Altena: concept, redactie en interview 

Ruben Altena
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *