Geld maakt wel gelukkig, door Barbara C. van der Meij de Bie

Geld maakt wél gelukkig

Verstandige financiële beslissingen kunnen behoorlijk bijdragen aan geluk. Daarvoor zal je wel de principes moeten begrijpen die liggen achter de relatie tussen geluk en geld. En gelukkig hebben onderzoekers die principes voor ons uitgezocht. Barbara van der Meij de Bie zet ze op een rij.

“Geluk is het effect van iets nuttigs te doen, van iemand te houden en op iets te hopen.”
~ Alexander Chalmers (1759 – 1834)

Geluksbeleving heeft met veerkracht te maken, met die menselijke kwaliteit waardoor je na een tegenslag kunt opleven en doorgaat. Hoe kan het dat de ene mens, financieel of emotioneel, iets sneller opveert dan de ander? Uit onderzoeken blijkt dat het voor een groot deel genetisch wordt bepaalt of je een positieve inborst hebt. Dat ook slim omgaan met geld kan bijdragen aan geluksbeleving is het betere nieuws. Dat is immers te leren.

De onderzoekers Elizabeth Dunn and Michael Norton hebben zich jarenlang gespecialiseerd in onderzoek naar de relatie tussen geluk en geld. Zij doorploegden zo’n 17.000 artikelen in de wetenschappelijke literatuur. In het boek ‘Happy Money. The New Science of Smarter Spending’ zetten ze hun bevindingen op een rijtje.

In het algemeen gelden volgens Dunn en Norton vijf principes om geluk te kunnen ontlenen aan het uitgeven van geld.

1. Koop een ervaring. Ervaringen geven je herinneringen en leveren (mooie) verhalen op. Je leert levenslessen en krijgt levenservaring. Dit, op zijn beurt, geeft meer veerkracht en leidt tot persoonlijke verandering. Je leert gelukkiger te leven en dat is een stuk waardevoller dan het bezit van luxe artikelen. Mensen verliezen bezittingen, maar ervaringen in andere landen of met andere culturen, is een rijkdom die niemand af kan nemen.

Je kunt iets (telkens) weer bijzonder maken door… het minder vaak te doen.

2. Maak er iets bijzonders van. Naarmate we aan het genot van iets gewend raken, wordt de geluksbeleving minder. Dat wordt hedonische adaptie genoemd. Het is een van de redenen dat een dure auto zich maar zelden vertaalt in extra geluk. Een eerste proefrit in een auto waar je van droomt, die was bijzonder, die maakt gelukkig. De truc: bijna alles wat je doet om iets weer als ‘voor het eerst’ te ervaren kan het genot ervan vergroten. Evenzo kun je iets (telkens) weer bijzonder maken door… het minder vaak te doen.

3. Koop ‘tijd’. In andere samenlevingen, bijvoorbeeld op sommige plekken in Afrika, gaan werknemers naar huis, zodra ze genoeg hadden verdiend om van te leven. Niet voor niets luidt een Afrikaanse uitspraak: “Jullie hebben de klok, wij hebben de tijd!” Geld lijkt voor ons Westerse mensen vaak belangrijker dan tijd. Omdat geld en de dingen waar we geld aan uitgeven tastbaar zijn. Je ze kunt zien, aanraken én… morgen zijn ze er nog steeds! Maar tijd gaat voorbij… Sta je op het punt iets aan te schaffen, vraag jezelf eens af: verandert het iets aan hoe ik mijn dag doorbreng? Langzaam maar zeker kun je weerstand tegen overbodige uitgaven vergroten. Je bankrekening zal je er dankbaar voor zijn. En dáárvan kun je weer tijd kopen.

4. Betaal nu, consumeer later. We leven in veel gevallen helemaal niet in het hier en nu. Hoe vaak zijn mensen niet bezig met ‘als ik met pensioen ben dan…’ of ‘als ik het geld zou hebben om…’. De kunst is te genieten van allerlei leuke ervaringen die binnen ons handbereik liggen. Een vakantie boeken bijvoorbeeld, daarvan kun je genieten vooraf, bij het uitzoeken van de reis, tijdens het boeken zelf en na afloop om te vieren dat er mooie vakantie in het verschiet ligt. En dan moet de vakantie nog komen! De truc is jezelf te oefenen om de aantrekkingskracht van het materiële te weerstaan. Ga je over tot aankoop, dan kun je beter vooraf betalen in plaats van achteraf.

5. Investeer in anderen. Het verlangen om iets voor anderen te kunnen betekenen, ligt diep in de menselijke soort verankerd. Alleen maar voor jezelf gelukkig zijn, levert uiteindelijk niet de bevrediging die mensen er soms van verwachten. Hetzelfde effect treedt op bij het weggeven van tijd. Wie tijd over heeft voor anderen, ervaart zichzelf rijker in tijd dan mensen die geen of weinig tijd voor anderen hebben.

We kunnen onze genen niet bepalen noch kunnen we al onze omstandigheden beïnvloeden. Wel kunnen we onze gedachten over onszelf of over omstandigheden beïnvloeden. En we kunnen gewoonten afleren, die ons niet tot nut strekken of ons ronduit ongelukkig maken.

Zoals Aristoteles ooit zei: “Geluk is geheel afhankelijk van onszelf.”

 

Verder lezen over veerkracht:
How people learn to become resilient

 

Foto: Quim Berenguer @Freeimages.com

Barbara van der Meij de Bie
Barbara C. van der Meij de Bie heeft vanuit haar overtuiging 'to follow your bliss' diverse start-ups gerealiseerd en steunt ondernemers graag in ontwikkeling en groei van henzelf en de organisatie(s). Door deze overtuiging en haar hart te volgen, heeft ze afgelopen jaar besloten een cursus webredacteur te volgen en freelance professioneel websites te ondersteunen met het plaatsen van nieuws en artikelen. Bewustwording is belangrijk om positieve invloed op zaken te realiseren. Of dat nu op het gebied is van organisaties en systemen of levenskunst. Ze is nieuwsgierig naar drijfveren van mensen. "Waarom we de dingen doen, zoals we ze doen". Ze moedigt aan om veranderingen (ten goede) aan te gaan en je niet door je angsten te laten leiden.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *