Geëngageerd boeddhisme

Geëngageerd boeddhisme betekent niets anders dan boeddhisme toegepast in het dagelijks leven. Als boeddhisme niet geëngageerd is kan je het geen boeddhisme noemen. Het is niet de bedoeling dat boeddhisme uitsluitend in kloosters, meditatieruimtes of boeddhistische centra wordt gepraktiseerd. We kunnen het overal en in elke situatie tot uitdrukking brengen. 

Dat zijn de woorden van Thich Nhat Hahn, boeddhistisch monnik en oprichter van Plum Village:

Geëngageerd boeddhisme betekent de dingen die je dagelijks doet in aandacht doen.”

“Vooral in oorlogssituaties of bij sociale onrechtvaardigheid is het belangrijk boeddhisme in het dagelijks leven toe te passen. De oorlog in Vietnam heeft duidelijk gemaakt dat boeddhisme geëngageerd moet zijn, zodat meer mededogen en begrip in het dagelijks leven van de mensen wordt gebracht. Als je dorp door bommen wordt verwoest en je buren op de vlucht slaan, kun je niet op je matje in de meditatiehal blijven zitten. Zelfs als jouw tempel of meditatieruimte gespaard blijft, kun je je niet afsluiten voor het gegil van gewonde kinderen of het verdriet van hun ouders die alles zijn kwijtgeraakt. Hoe zou je dan de hele ochtend, middag en avond rustig kunnen blijven mediteren? Het enige wat je dan kunt doen is de leer in praktijk brengen door anderen te helpen hun lijden te verlichten. Als je echter je zit- en loopmeditatie verwaarloost, ben je op den duur niet tegen je taak opgewassen. 

 

Als wij vrijwilligerswerk doen of ons inzetten voor het milieu, is het heel belangrijk dat we ons blijven oefenen in ademhalen, lopen en spreken in aandacht. Laten we niet kwaad of wanhopig worden als we ons bezig houden met de huidige toestand van de wereld of te maken hebben met mensen die onverstandig met moeder aarde omgaan. Laat ons eigen leven een toonbeeld van vrede en eenvoud zijn. Door aandachtig te luisteren en liefdevol te spreken leveren we een positieve bijdrage aan de transformatie van mensen en maatschappij, en geven we voeding aan het collectief ontwaken dat nodig is om onze beschaving en planeet van de ondergang te redden.”

 

Achtergrond Thich Nhat Hanh

Thich Nhat Hanh is momenteel een van de meest bekende en geliefde spirituele leraren in de wereld. Hij werd in 1926 geboren in Centraal Vietnam. Op zestienjarige leeftijd werd hij monnik. Tijdens de Vietnam oorlog stonden de boeddhistische kloosterlingen voor de vraag of zij het contemplatieve leven in de kloosters zouden voortzetten of dat zij beter de slachtoffers van bombardementen en verwoestingen konden gaan helpen. Thich Nhat Hanh koos ervoor beide te doen, waarmee hij de basis legde voor zijn  geëngageerd boeddhisme. 

In Saigon stichtte Thich Nhat Hanh in de vroege jaren zestig de School of Youth for Social Service (SYSS), een hulporganisatie van jonge vrijwilligers, die meehielpen verwoeste dorpen weer op te bouwen, scholen en medische centra te stichten, dakloze gezinnen onderdak te geven en coöperatieve boerenbedrijven op te zetten. Bijna 10.000 scholieren en studenten maakten deel uit van de SYSS, dat zijn werk baseerde op de boeddhistische principes van geweldloosheid en mededogen. 
Ondanks zware tegenwerking van de regering van Zuid-Vietnam stichtte Thich Nhat Hanh ook een boeddhistische universteit (Van Hanh), een uitgeverij en een invloedrijk tijdschrift voor vredesactivisten.

Na een bezoek aan de VS en Europa in 1966 werd hem de terugkeer naar Vietnam geweigerd. Tijdens zijn volgende reizen naar de VS pleitte hij voor vrede bij regeringsleiders. Hij haalde Martin Luther King over de Vietnamoorlog openlijk af te keuren en oefende hiermee een historische invloed uit op het verloop van de oorlog. Het jaar daarop nomineerde Martin Luther King hem voor de Nobelprijs voor de Vrede. Later leidde Thich Nhat Hanh de boeddhistische delegatie bij de vredesbesprekingen in Parijs.

In 1982 stichtte Thich Nhat Hanh Plum Village, een boeddhistische (klooster)gemeenschap in Frankrijk, waar hij – samen met zuster Chan Khong –   Vietnamse vluchtelingen opving en ook nieuwe hulpacties opzette voor kinderen en arme families in Vietnam. Thich Nhat Hanh geniet veel bekendheid gekregen door het leiden van retraites over de hele wereld en het geven van lezingen. Ook schreef hij meer dan 100 boeken over meditatie, mindfulness, vrede, milieu en de boeddhistische leringen. Het meest bekend zijn het gedicht ‘Noem me bij mijn ware Namen’, en de boeken Vrede aanraken, Iedere stap is vrede, In de geest van liefde, Omarm je woede.

In 2005 en 2008 bracht Thich Nhat bezoeken aan Vietnam, waar hij retraites leidde en boeddhistische leiders ontmoette.

Na Plum Village zijn er ook centra tot stand gekomen in de VS, Duitsland (EIAB), Hong Kong (AIAB) en Thailand. Een groot klooster in Vietnam (Bat Nha) werd in 2009 door het communistische regiem verboden en ontruimd.

Als hij niet reist, verblijft Thich Nhat Hanh in Plum Village, waar hij onderricht geeft, schrijft en tuiniert. 

Meer informatie: website http://www.wwww.aandacht.net/

 

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *