Geen onderzoek naar christenvervolging Midden-Oosten

De motie om onderzoek te doen naar christenvervolging in het Midden-Oosten kon niet op steun van een meerderheid in de Tweede Kamer. 

Escalerend geweld

Er zijn berichten van toenemend geweld tegen christenen in het Midden-Oosten. In veel landen in het Midden-Oosten is op dit moment sprake van een onstabiele toestand, die gepaard gaat met veel religieus geweld. Het is dan ook niet ondenkbaar dat ook christenen het slachtoffer kunnen worden van religieus gemotiveerd geweld.

Geen steun in Tweede Kamer

Hoewel de christelijke partijen, CDA, CU en SGP, samen met de PVV wel vóór stemden heeft dit voorstel het niet gehaald. Minister Timmermans van buitenlandse zaken stelt bovendien dat er op dit moment in Syrië althans geen sprake is van systematische verdrijving van christenen, waarmee de noodzaak van een dergelijk onderzoek al genuanceerd kan worden.

Wat kunnen wij zien?

Toch is het de vraag of zulke stellige uitspraken wel te doen zijn juist zonder een gedegen onderzoek. Het zou goed kunnen dat dergelijk religieus gemotiveerd geweld nu nog onderbelicht blijft juist omdat het onzichtbaar blijft door een gebrek aan aandacht.

De raad van kerken steunde de motie, maar dat heeft niet mogen baten. Het is uiteraard noodzaak om wel degelijk de ontwikkelingen op dit gebied in de gaten te houden en wel een onderzoek in te stellen wanneer de tekenen uitwijzen dat dat noodzakelijk is.

Lees het volledige artikel Tweede Kamer verwerpt motie christenvervolging Midden-Oosten op de site van Katholiek Nieuwsblad.

Afbeelding: Mosa’aberising via Compfight cc

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *