Geef alle daklozen een gratis huis

“In Nederland zwerven nu ruim 27.000 mensen op straat. Dat is 50 procent meer dan in 2009. Toch kunnen we dit probleem vrij eenvoudig oplossen. Hoe? Door gul in onze daklozen te investeren, te beginnen met een gratis appartement voor iedereen. Dat klinkt duur, maar we besparen er 1,3 miljard euro mee.”

Auteur Rutger Bregman, bekend van zijn eerdere pleidooi voor een basisinkomen (zie daarover ook de video hieronder), geeft in dit artikel van De Correspondent financiële en morele redenen om het daklozenprobleem radicaal anders aan te pakken.

“Helaas zijn we opnieuw de weg van de symptoombestrijding ingeslagen,” zo schrijft hij in de laatste alinea, “van politieagenten die zwervers van hot naar her sturen, van dokters die ze behandelen en vervolgens weer op straat zetten en van hulpverleners die slechts pleisters plakken. Ondertussen zijn er veertien leegstaande huizen voor iedere zwerver. Volgens het CBS staan er 350.000 huizen leeg.”

Lees verder op DeCorrespondent.nl – dit artikel wordt met je gedeeld door Zinweb

Foto: Wolfgang Moroder/Wikimedia Commons

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *