Gedicht van Rodaan Al Galidi

Met alle ophef rondom de vluchtelingencrisis, is het goed om ook aandacht te hebben voor de mensen achter de verhalen. Zoals dichter Rodaan Al Galidi, die zijn wanhoop heeft verwoord in zijn dichtbundel Koelkastlicht.

Zijn vluchtelingen echt vreemdelingen voor ons? Kunnen we uberhaupt een goed beeld krijgen van de mensen achter alle nieuwsberichten over de vluchtelingenproblematiek? Om dat soort vragen te beantwoorden is belangrijk om ook de positieve geluiden te laten horen. Zodoende wordt op donderdag 30 juni een bijeenkomst georganiseerd met onder meer predikant Tina Geels (van Vrijzinnig Delft), muzikanten en schrijvers.

Ook dichter Rodaan Al Galidi zal voordragen uit zijn werk. Hij ontvluchtte Irak en zwierf eerst zeven jaar rond in Azië. Daarna kwam hij in Nederland terecht en leefde hier vervolgens negen jaar in de Asielmachine, in een AZC, voordat het generaal pardon hem verloste en terugbracht in het licht. Het onderstaande gedicht schreef hij in die wanhopige periode uit zijn leven.

Uit de poëziebundel Koelkastlicht, gedicht 12:

Kom vanuit de hemel,
vanaf de schilderijen,
uit de standbeelden.
koelkastlicht boek Al GiladiKom, Maria,
en laat de zenuwen verslappen.

Wat kan een uurtje yoga betekenen
voor zielen, wroetend,
in eeuwen van geweld.

De kleinste haat
kan het hart opladen
tot de grootste woede.

Hoe onbarmhartig de wereld
waarin het ei een nest moet bouwen,
zichzelf erin leggen
zichzelf uitbroeden,
en zichzelf vernietigen
om geboren te kunnen worden

Meer weten over de bijeenkomst? Hier kunt u alle informatie erover vinden.

Zinweb Redactie
De redactie van Zinweb bestaat uit een team van bevlogen jonge journalisten. De redactie publiceert eigen artikelen of plaatst gastartikelen van experts. Raadpleeg de contactpagina voor een overzicht.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *