Geautomatiseerd gezond

Amerikaanse arts en innovator Daniel Kraft voorspelt een revolutie in de zorg door middel van apps en technologie. Wat voor gevolgen kan dat hebben?

Onafhankelijk en gezond

Kraft kijkt naar ontwikkelingen in andere sectoren, zoals in de taxi-branche. Door middel van apps die op basis van bestaande technologie een nieuwe dienst aanbieden staat die branche op zijn kop. Je klikt op een knop op je app en je krijgt een taxi en je kan meteen betalen. De jongens die dat hebben uitgevonden hebben niets nieuws bedacht, ze hebben alleen slim bestaande elementen samengebracht.

Eenzelfde ontwikkeling, waar een nieuwe partij de boel uit het niets compleet verandert kan in de zorg plaatsvinden. Kraft noemt interessante apps die een consument kan gebruiken om zijn eigen medische toestand te meten. Die gegevens schrijf je niet meer op in een schriftje, die worden meteen gedeeld met de huisarts.

Patiënten worden onafhankelijker. De diagnose van de doctor kan thuis worden opgezocht en getoetst. Het is een ontwikkeling die in alle sectoren plaatsvindt: informatie is nu zo gemakkelijk beschikbaar dat de consument geëmancipeerd is. Wat een expert stelt kan beter worden getoetst. Kraft lijkt zelfs te stellen dat de diagnose van de doctor op den duur kan overbodig wordt. Machine learning en analytische technologie stelt ons in staat diagnoses te automatiseren.

Gezondheid wordt een keuze

Het zijn spannende ontwikkelingen. De kans dat onze gezondheid toe zal nemen is haast onafwendbaar. Je kunt binnenkort je eigen gezondheid real-time bijhouden. Dat gaat geautomatiseerd. Je hebt er niet eens erg in dat je smart-devices het allemaal bijhouden. Data wordt ongemerkt geüpload in een medische database. Zodra er iets mis is wordt er ingegrepen. Op basis van een DNA profiel en een bekende medische geschiedenis kunnen er tijdig problemen worden gesignaleerd bij het individu.

Voorkomen gaat zo genezen haast vervangen. Het wordt bovendien gemakkelijker om de juiste levenswijze te koppelen aan bepaalde medische profielen. Het is een prettig vooruitzicht. Het is ook een eng beeld. Mensen raken hun medische anonimiteit kwijt. Geen gebruik maken van dit soort technologie wordt een keuze. Niet de maatregelen opvolgen die de technologie je automatisch oplegt wordt ook een keuze. Verzekeringsmaatschappijen hebben gemakkelijker inzicht in gedrag en kunnen hun polissen daarop afstemmen.

In de Telegraaf stond een verontwaardigd stukje over dat mensen zich makkelijk ziek melden. De auteur vraagt zich af: “Wat is er eigenlijk ooit met de ziekencontroleur gebeurd die aan je bed kwam zitten om te kijken of je wel écht ziek was..?”. Die vraag valt te beantwoorden: die functie wordt overgenomen door doktor Google. Werkgevers kunnen toegang krijgen tot real-time medische gegevens van werknemers. Ze bellen dan gewoon op: “Je bent helemaal niet ziek!”

Lees ook het artikel ‘Straks schrijven artsen niet alleen medicijnen voor, maar ook apps’ op de site van het Financieel Dagblad.

Lucas van Heerikhuizen
Lucas van Heerikhuizen is afgestudeerd als master in de godsdienstwetenschappen. Momenteel is hij werkzaam als webdeveloper en WordPress docent. Tevens is hij actief als redacteur voor Zinweb.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *